NN a plătit clienţilor de asigurări şi pensii private din România peste 770 de milioane de lei în 2022

0

NN, liderul pieţei de asigurări de viaţă, a susţinut clienţii de asigurări şi participanţii la fondurile de pensii private administrate cu beneficii şi plăţi record de peste 770 de milioane de lei anul trecut.

FOTO: Gerke Witteveen, Chief Financial Officer al NN

Astfel, NN a continuat să fie alături de clienţi când au avut cel mai mult nevoie în acest context volatil şi raportează rezultate financiare stabile pe toate liniile de business în 2022.

În segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate, NN Asigurări de Viaţă a înregistrat prime brute subscrise în valoare de aproximativ 970 de milioane de lei în 2022, în creştere faţă de 940 de milioane de lei anul anterior, conform rezultatelor financiare neauditate.

Evoluţia confirmă nevoia de protecţie şi stabilitate financiară a clienţilor în contexte dificile şi preocuparea pentru soluţii de asigurare care să le ofere sprijin financiar când apar situaţii neprevăzute, spun reprezentanţii companiei.

În 2022, NN Asigurări de Viaţă a continuat să fie alături de clienţi şi a plătit beneficii record din asigurări de peste 559 de milioane de lei. Este o creştere cu 16% faţă de 2021, dintre care aproximativ 80 de milioane de lei au fost beneficii pentru evenimente asigurate, iar 479 de milioane de lei indemnizaţii pentru poliţele ajunse la finalul perioadei contractuale, răscumpărate sau reziliate.

Coeficientul de lichiditate înregistrat anul trecut a fost 2,61, iar marja de solvabilitate raportată conform Solvency II a fost 203%, confirmând stabilitatea financiară a companiei şi capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile asumate faţă de clienţi. În acelaşi timp, compania şi-a amplificat amprenta în economie prin contribuţiile totale de aproximativ 68 de milioane de lei plătite la bugetul de stat, cu 23% peste nivelul din anul anterior.

2022 a fost un an care ne-a amintit încă o dată tuturor cât de important este să avem grijă de noi, de cei dragi şi de ce contează cu adevărat. Prin tot ceea ce facem, la NN urmărim să fim un sprijin real pentru cei peste 2,2 milioane de români care se bazează pe noi în demersul lor de a-şi asigura un viitor financiar mai bun. Evoluţia companiei reconfirmă că avem o bază financiară solidă şi o poziţie bună pentru a ne continua misiunea de a fi alături de oameni atunci când au cel mai mult nevoie, oferind mereu soluţii relevante de asigurare şi pensie privată prin care să protejeze tot ce contează pentru ei„, a spus Gerke Witteveen, Chief Financial Officer al NN, citat într-un comunicat de presă.

NN Asigurări de Viaţă a administrat active financiare în valoare de 4,45 miliarde de lei în 2022, nivel apropiat celui înregistrat la finalul anului precedent ca urmare a eforturilor de a atenua efectele volatilităţii din pieţele financiare asupra asigurărilor cu componentă de investiţii.

Compania a încheiat anul 2022 cu un profit brut de 106 milioane de lei, conform rezultatelor financiare neauditate, cu 23,7% peste nivelul din anul precedent care a fost marcat de un volum mai ridicat de investiţii în transformarea digitală.

În segmentul pensiilor private facultative administrate de NN Asigurări de Viaţă, compania a continuat să ajute clienţii să economisească în plus pentru pensie.

Activele nete administrate au depăşit pragul de 2 miliarde de lei la finalul anului trecut, cumulat pentru fondurile NN Activ şi NN Optim, cu 7,1% peste nivelul din 2021, reprezentând o cotă de 55,4% din piaţă potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Cele două fonduri au depăşit cumulat 300.000 de participanţi la finalul anului trecut, echivalentul a aproape 48% din numărul total de participanţi la Pilonul III.

De asemenea, NN Asigurări de Viaţă a fost alături de participanţii celor două fonduri care au îndeplinit condiţiile pentru a beneficia de pensia lor Pilon III şi a plătit în total peste 53 de milioane în 2022, conform datelor financiare neauditate.

În acelaşi timp, în segmentul pensiilor private obligatorii administrate de NN Pensii, 2022 a fost încheiat cu un volum al activelor nete administrate de 33 de miliarde de lei, cu 6,2% peste nivelul de la finalul anului 2021, reprezentând o cotă de 34,3% din piaţă, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Fondul administrat de NN Pensii avea 2,08 milioane de participanţi la finalul anului trecut, echivalentul a 26,2% din numărul total de participanţi la Pilonul II, şi a plătit aproape 160 de milioane de lei celor care au îndeplinit în 2022 condiţiile pentru a beneficia de sumele acumulate în contul lor de pensie privată Pilon II.

În 2022, NN a sporit contribuţia la bunăstarea comunităţilor din care face parte în România, susţinând iniţiative relevante social care se concentrează pe sănătate, educaţie, ajutorarea celor în nevoie şi incluziune financiară.

În total, NN Asigurări de Viaţă a contribuit cu peste 3,7 milioane de lei şi NN Pensii cu 0,7 milioane de lei, potrivit datelor financiare neauditate.

Cele mai importante iniţiative desfăşurate anul trecut au fost parteneriatul cu Asociaţia Inima Copiilor pentru extinderea Secţiei de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din Bucureşti şi parteneriatul cu Asociaţia Autism Voice pentru deschiderea Institutului Autism Voice, primul Centru Multifuncţional de Recuperare şi Cercetare în Autism din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here