Imobilele cu risc seismic I nu vor mai putea fi închiriate – declaraţia ministrului Dezvoltării VIDEO

0

Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, aplicarea mai multor măsuri şi alocarea de fonduri pentru reabilitarea unor clădiri, printre care şcoli şi spitale.

Ministerul Dezvoltării a publicat, pe site, un proiect de lege care prevede că „se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosinţă a spaţiilor cu destinaţia de locuinţă din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepţia la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”.

Bani pentru refacerea unor clădiri afectate de cutremur în Gorj

La şedinţa de guvern au fost alocaţi peste 51 de milioane de lei pentru cinci localităţi din Gorj afectate de cutremurul recent, 16 clădiri fiind şcoli. Este vorba despre: municipiul Târgu Jiu – 15,45 milioane de lei, oraşul Tismana – 11,44 milioane de lei, comuna Arcani – 9,96 milioane de lei, comuna Runcu – 9,83 milioane de lei, comuna Stăneşti – 4,78 de milioane de lei.

Toate aceste sume sunt destinate a repara, respectiv a consolida, unde este cazul, şi de a construi clădiri care sunt afectate procesului de învăţământ şi clădiri care au fost avariate, avarii şi pagube care au fost constatate prin procese verbale, conform procedurilor legale în vigoare, astfel încât aceste sume să ajute la înlăturarea efectelor cutremurelor care au avut loc în judeţul Gorj, în principal cele din 13-14 februarie 2023„, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, după şedinţa de guvern.

Program guvernamental nou pentru lucrări de consolidare de risc seismic a tuturor şcolilor cu risc seismic de grad 1

Vorbim aici, conform celor comunicate şi de Ministerul Educaţiei, de cele 39 de clădiri, din care 21 sunt în uz în domeniul învăţământului, adică sunt folosite şi astăzi de copii. Acest program va prevede posibilitatea includerii a noi clădiri din domeniu învăţământului în momentul în care pentru unele dintre ele se clasifică, există raport, va exista raport de expertiză de clasificare a risc seismic 1„, a adăugat el.â

„Evaluare vizuală rapidă”, de la anul

Ministerul Dezvoltării mai propune un proiect de lege cu termene pe categorii de clădiri, în funcţie de destinaţia lor, în care evaluarea vizuală rapidă, ca şi primă etapă de evaluare a eventualelor probleme de risc seismic pe o clădire, să fie efectuată. Astfel, pe clădirile care fac parte din domeniul educaţional, respectiv din domeniul sănătate, termenul de începere a evaluării vizuale rapide va fi propus la 1 ianuarie 2024, iar cel de finalizare 1 noiembrie 2024 (…). Atunci se trece la a doua etapă, şi anume aceea a contractării şi întocmirii rapoartelor de expertiză.

Pentru blocuri de locuinţe, termenul de începere este propus 1 ianuarie 2025, iar cel de finalizare 1 iunie 2026, iar pentru celelalte clădiri de interes şi utilitate publică termenele sunt de început 1 ianuarie 2024 şi finalizare 1 noiembrie 2024.

În România, conform datelor oficiale sunt 96.000 de blocuri de locuinţe.

Declaraţia integrală a ministrului Dezvoltării

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here