Centrală termică pornită în spaţiul fostului CET Titan pentru 200 de blocuri

0

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a anunţat că au fost puse în funcţiune cele cinci capacităţi modulare de producere a energiei termice în locaţia fostului CET Titan, în ultima săptămână fiind deja efectuate probele tehnologice.

În prezent, acestea asigură o sursă de producere a energiei termice pentru aproximativ 200 de blocuri amplasate în perimetrul străzilor
Lucreţiu Pătrăşcanu, Morarilor, Constantin Brâncuşi, şoseaua Vergului, bulevardului Basarabia şi şoselei Pantelimon (între Piaţa Delfinului şi Hipermarketul Cora).

Într-o conferinţă de presă, primarul general, Nicuşor Dan, a spus că Bucureştiul avea o reţea de centrale echilibrată, cu două centrale mari în Vest, alte două mari în Sud şi încă două mari în zona de Nord-Est, una chiar pe această locaţie, şi încă una în zona Pipera.

Cea din Pipera şi cea de aici, din Titan, au fost desfiinţate: prima în 2007, iar cea de a doua – în anul 2014, consecinţa fiind că sistemul s-a dezechilibrat, iar efectele negative s-au resimţit mai ales pe zona de Est şi de Nord-Est. Acum vine această capacitate nouă. Tot sistemul are o capacitate de 1.000 de GCal/ h, aducem în plus 60 de GCAl/ h, adică un plus de 6%. Concret, pentru 200 de blocuri, care sunt în zonă, energia termică vine numai de la centrala aceasta„, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură se va resimţi în special în zona de Est şi Nord Est, acolo unde, după desfiinţarea CET Titan, în anul 2014, alimentarea locuinţelor cu agent termic a fost asigurată de la o distanţă foarte lungă, prin intermediul CTE Sud (Elcen). Pe măsură ce noile capacităţi modulare se vor integra în sistemul de termoficare vor fi îmbunătăţiţi parametrii de livrare pentru celelalte puncte termice care rămân alimentate din CTE Sud.

Unde sunt problemele

Directorul general al Termoenergetica, Claudiu Creţu, a vorbit despre faptul că sunt trei zone deficitare în privinţa agentului termic: Titan, Colentina şi Aviaţiei.

Această centrală de la Titan rezolvă problema blocurilor din această zonă şi, într-adevăr, îmbunătăţeşte circulaţia inclusiv pe zona de Colentina. Energia termică ce venea tocmai de la CET Sud pentru blocurile din zona Titan merge acum către zona Colentina şi ajută furnizarea în această zonă. Căutăm în continuare terenuri în zona de Colentina şi Aviaţiei pentru a putea echilibra reţeaua de termoficare„, a explicat el.

Creţu a adăugat că la vară nu vor fi probleme cu apa caldă în zonă, care va fi furnizată pentru 200 de blocuri de această centrală.

Capacităţile modulare au o putere termică instalată cuprinsă între 30 Gcal /h şi 60 Gcal /h, în funcţie de diagrama de reglaj în sezonul de iarnă şi 10 Gcal/h şi 15 Gcal/h în sezonul de vară. Necesarul de apă de adaos (tratată) pentru completarea volumului pierdut în reţelele termice primare CMTEB este de 50 tone/h. Montarea acestora a fost realizată pe amplasamentul din str. Ion Şahighian nr. 4, din Sectorul 3.

E nevoie de centrale şi pentru energie electrică, şi pentru energie termică

Soluţia corectă este reprezentată de cogenerarea de înaltă eficienţă. Din gaz eficient să produci şi energie electrică şi energie termică, dar realizarea unei soluţii care să funcţioneze în cogenerare durează mai mulţi ani. Am ales această soluţie provizorie, pentru că nu mai puteam spune populaţiei să aştepte încă trei, patru ani. Am căutat soluţia rapidă ca să rezolvăm problemele. Iată că în 6-7 luni de zile s-au putut pune în funcţiune aceste cazane, pe care le lăsăm să funcţioneze în timp ce se poate face un CET care să funcţioneze cu eficienţă energetică„, a completat directorul Termoenergetica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here