Corupţia în România în domeniul construcţiilor este „uriaşă”, dar corupţii nu sunt cunoscuţi, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, adăugând că este de dorit să nu se întâmple ca în Turcia, când corupţii au fost puşi sub acuzare după ce au fost văzute efectele cutremurelor.
Principalele declaraţii ale lui Nicuşor Dan:
„Modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională. Instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă. Dau un singur exemplu: prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanţele, s-a permis în mod nelegal construirea în plus cu 10 de milioane de metri pătraţi. De doi-trei ani, de când au fost aprobate, nu a existat vreo reacţie de la instituţiile de control ale statului. (…) Fără discuţie, există o uriaşă corupţie în zona de construire, fără să avem corupţi. Eu sper că corupţii din zona imobiliară să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia„.
„Gradul de nelegalitate – etaje în plus, mărirea POT-ului, a CUT-ului, lipsă de spaţii verzi, subsol care nu e sobsol, este etaj, mansardă cu două etaje – este extrem de mare. Toate aceste clădiri, atât timp cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. Primăria a dat autorizaţia nelegală, a făcut procesul-verbal de recepţie şi a dat certificatul de edificare. Ele sunt intabulate în Cartea funciară şi sunt libere să fie vândute mai departe„.
Clădirile cu risc seismic, consolidate în 10 ani – PROGRAMUL DE CONSOLIDĂRI AL CAPITALEI
„Am dat drumul în masă la sute mii de metri pătraţi de expertizare, trebuie să avem o situaţie reală a ceea ce este de consolidat. (…) Probabil că o să ajungem şi noi, în condiţiile în care finanţarea există, să avem de ordinul sutelor de clădiri consolidate pe an. Şi atunci putem să ne gândim la un interval de 10 ani„.
Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din Bucureşti a plătit pentru expertizarea a sute de imobile şi sunt zeci de clădiri cu proiectare. Finanţare ar fi prin PNRR sau Ministerul Dezvoltării. Nicuşor Dan a estimat că ar putea începe lucrările la cel puţin două blocuri mari.
Acordul proprietarilor rămâne o problemă
„Acolo unde sunt blocurile mari, probabilitatea ca toţi oamenii să se înţeleagă, din păcate, este mică„, a explicat el, adăugând că oamenii nici nu au încredere în programele de consolidare, mai ales după experienţa ultimilor 20 de ani.
„Oamenii nu au încredere în programele de consolidare din cauza a ceea ce s-a întâmplat de 20 de ani, de când Primăria spune că îi ajută şi nu îi ajută„, a mai declarat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan a evidenţiat că acum proiectele de consolidare pot fi realizate şi de către primăriile de sector, care sunt mai apropiate de asociaţiile de proprietari.
„A dispărut dificultatea cu spaţiile cu altă destinaţie, a dispărut împrumutul pe 25 de ani şi, dimpotrivă, statul finanţează integral toate cheltuielile. A rămas problema asta cu necesitatea acordului tuturor proprietarilor, care – înţeleg de la domnul ministru al Dezvoltării – a fost impusă de Ministerul Justiţiei în procesul de elaborare. Ăsta este motivul pentru care nu s-au atras bani„, a explicat primarul general al Capitalei.
[…] Citiți și: Un dezvoltator imobiliar corupt neprins este negustor cinstit – pare să spună prima… […]