În ce domenii investesc bogații lumii? Se schimbă „terenul de joacă” al miliardarilor

0

În perioadă de criză se face cele mai bune investiții. Prețurile de achiziție scad, iar oportunitățile de dezvoltare cresc. Ceea ce trebuie să faci este să găsești acele sectoare care peste câțiva ani vor fi „pe val”. Așa cum în primele luni de la pandemia COVID casele cu curte s-au vândut ca pâinea caldă, așa se vând/cumpără acum cluburi de fotbal din Italia.

Un exemplu în acest sens este nvestitorul american Kyle Krause, care a anunţat, în urmă cu doar câteva zile, că a ajuns la un acord pentru preluarea clubului italian de fotbal Parma.

„Am făcut această achiziţie ştiind foarte bine că are loc în contextul pandemiei. Putem să găsim o soluţie pentru a avea succes în pofida pandemiei şi facem planuri pentru un viitor pe termen lung”, a informat noul proprietar al clubului de fotbal Parma, Kyle Krause.

Anunțul a venit la doar câteva săptămâni după ce un alt miliardar american, Dan Friedkin, a preluat echipa rivală Roma, în urma unei tranzacţii de 591 milioane de euro, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

În ultimul an au avut loc mai multe operaţiuni de preluare de către investitori americani a unor cluburi de fotbal europene precum ACF Fiorentina sau Toulouse FC.

Americanii pariază pe fotbalul european

În spatele tuturor acestor achiziţii stă încrederea că fotbalul european oferă o valoare mai mare decât echipele sportive americane, susţine co-fondatorul Pacific Media Group, Paul Conway, care deţine mai multe echipe de fotbal pe continent.

„Investiţiile în sportul american sunt foarte scumpe şi se fac la preţuri ridicate”, susţine Paul Conway, potrivit căruia o echipă de baseball sau basket profesionist din SUA se vinde pentru cel puţin un miliard de dolari.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, un alt investitor american interesat de fotbalul european este Joseph DaGrosa, care în prezent negociază preluarea clubului englez Southampton. Sursele au adăugat că proprietarul clubului, omul de afaceri chinez Gao Jisheng, vrea să obţină o sumă de aproximativ 200 milioane de lire sterline (256 milioane de dolari).

Chinezii au lăsat investițiile pe tușă

Potrivit firmei de consultanţă KPMG, în prezent investitorii americani deţin pachete importate de acţiuni la o cincime din cele aproximativ 60 de echipe de fotbal din primele ligi din Marea Britanie, Italia şi Franţa. Prezenţa lor este evidentă în contextul retragerii investitorilor chinezi, care în ultimii ani au cumpărat mai multe echipe precum Aston Villa, Wolverhampton Wanderers şi West Bromwich Albion.

„Investiţiile chineze au dispărut după ce Guvernul de la Beijing a propus o strategie de investiţii mai concentrată pe sportul intern. Locul lăsat liber a fost ocupat în principal de investitori americani care cred că există valoare în fotbalul european”, spune Michael Broughton, analist la Acceleration Equity, un fond care investeşte în echipe sportive.

Analiştii se aşteaptă la noi tranzacţii în viitor. Antreprenorul american Henry Mauriss analiza la începutul anului o ofertă pentru clubul englez Newcastle United F.C., ofertă care a revenit pe ordinea de zi după eşecul discuţiilor de preluare cu un consorţiu condus de o firmă din Arabia Saudită.

În paralel, o serie de fonduri americane de investiţii, printre care Advent International şi Bain Capital, concurează pentru a investi în echipele de fotbal din prima ligă din Italia. De asemenea, Bull Horn Holdings Corp., o companie cu sediul la New York, vrea să facă achiziţii în sectoarele sportului şi media şi este interesat de valoarea oferită de echipele europene.

Pandemia de coronavirus a afectat echipele sportive, care pierd venituri ca urmare a stadioanelor goale şi a diminuării veniturilor din drepturile de televizare. Însă acest lucru nu descurajează investitorii americani, care sunt chiar încurajaţi de valoarea redusă înregistrată în prezent de cluburi de fotbal europene.

Sursa:Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here