Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi în valoare de 2,6 milioane lei pentru centrele de îngrijire a vârstnicilor. Au fost 416 controale în ultimele săptămâni.
Conform ANPC, au fost oprite definitiv de la utilizare produse neconforme în valoare de circa 64.000 lei şi a fost oprită temporar prestarea de servicii în 53 de unităţi din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timiş, Vrancea, Bacău şi din municipiul Bucureşti.
„Bătaie de joc„
În cazul centrelor private cu probleme mari, au fost anunţate Prefecturile, iar pentru structurile de stat, instituţia a adus la cunoştinţa organelor abilitate situaţia pentru a lua măsurile care se impun, inclusiv eventuala imputare a amenzilor aplicate celor responsabili.
„Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noştri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârsta şi felul în care acestea sunt „îngrijite” în căminele destinate vârstnicilor. Este inadmisibil să profiţi de pe seama acestora şi să le oferi servicii în bătaie de joc, doar din dorinţa de a realiza un câştig de pe urma lor, fără să te gândeşti că, în locul lor, ar putea fi părinţii sau bunicii tăi. Mulţumesc tuturor, mai ales angajaţilor acestor centre, care înţeleg gravitatea situaţiei şi ne sesizează!„, a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.
Ce au găsit inspectorii ANPC în centrele de îngrijire
Printre multe alte probleme, este vorba despre supraaglomerarea spaţiilor de cazare sau cazarea în spaţii improprii; folosirea unor vitrine frigorifice insalubre, cu praf în exces, rugină şi mucegai; spaţii pentru depozitarea alimentelor neigienizate, cu rafturi cu rugină, nerenovate, insalubre, cu gresie lipsă sau spartă, cu scurgeri de canalizare defecte, cu reparaţii neefectuate, cu calorifere cu rugină, îmbâcsite, pline de praf; utilizarea unor lenjerii de pat şi saltele neconforme, neigienizate, cu pete; igienă precară în băi şi spaţii de cazare; folosirea unor cadre de paturi cu rugină sau cu laterale de lemn cu muchii ascuţite.
Pentru locaţiile verificate care au deficienţe importante la blocul alimentar, până la remedierea acestora, hrana vârstnicilor va fi asigurată în regim de catering, a menţionat ANPC.