Airbus şi-a anunţat rezultatele financiare pentru 2022. Care sunt planurile pentru acest an

0

Airbus SE (simbol bursier: AIR) a raportat rezultatele financiare consolidate pe anul 2022 şi a oferit bugetul previzionat pentru 2023. Conform datelor furnizate de companie, anul trecut a livrat 661 de nave comerciale şi a înregistrat venituri de 58,8 miliarde de euro, profitul brut ajustat crescând cu 16%, la 5,6 miliarde de euro.

Profitul înainte de dobânzi şi impozite (EBIT) (raportat) a fost de 5,3 miliarde de euro iar profiturile pe acţiune (raportate) la 5,40 euro, fiind propuse dividende de 1.80 euro/ acţiune.

Fluxul de numerar înainte de activităţile de fuziuni şi achiziţii şi de finanţare client a fost de 4,7 miliarde euro.

Industria şi-a continuat revenirea pe parcursul anului 2022, traficul aerian crescând, iar companiile aeriene întorcându-se la planificarea pe termen lung a flotelor. Am obţinut rezultate financiare solide, în ciuda unui mediu operaţional nefavorabil, ce a împiedicat revenirea lanţului de aprovizionare la viteza la care ne aşteptam. Compania a trebuit să îşi ajusteze operaţiunile în consecinţă, ceea ce a dus la un număr mai mic de livrări de aeronave comerciale decât cele planificate iniţial. Ne adaptăm producţia pentru a corespunde cu oferta„, a declarat Guillaume Faury, CEO Airbus.

Acesta a adăugat că în 2023 vor fi prioritare activităţile industriale şi transformarea pe termen lung a companiei.

Performanţa financiară solidă din 2022 şi încrederea noastră în viitor ne determină să propunem o majorare a plăţii dividendelor în acest an„, a spus el.

Veniturile consolidate au crescut cu 13%, la 58,8 miliarde euro (2021: 52,1 miliarde euro), mai arată datele companiei.

Un număr total de 661 de aeronave comerciale au fost livrate, dintre care 53 de aeronave A220, 516 aeronave A320 Family, 32 aeronave A330 şi 60 aeronave A350. Veniturile generate de activităţile aeronavelor comerciale Airbus au crescut cu 15% de la an la an, ceea ce reflectă în principal numărul mai mare de livrări şi întărirea dolarului american.

Airbus Helicopters a livrat 344 de unităţi (338 unităţi în 2021), cu veniturile crescând cu 8%, ce arată o creştere în servicii şi un mix favorabil de programe.

Veniturile Airbus Defence and Space au crescut cu 11%, conduse în principal de volumul mai mare de aeronave militare şi Eurodrone. Un număr total de 10 aeronave de transport militar A400M au fost livrate în 2022, comparativ cu 8 în 2021.

Profitul net consolidat a fost de 4,247 milioane euro (2021: 4,213 milioane euro), cu un profit pe acţiune consolidat raportat de 5,40 euro (2021: 5,36 euro).

Ipotezele pe baza cărora compania şi-a construit bugetul pe 2023 sunt acelea că nu mai există nicio perturbare suplimentară pentru economia mondială, traficul aerian, lanţul de aprovizionare, operaţiunile interne ale companiei şi capacitatea sa de a furniza produse şi servicii.

În această bază, compania îşi propune să realizeze în 2023 în jurul a:

– 720 livrări de avioane comerciale;

– EBIT ajustat de 6,0 miliarde euro;

– flux de numerar înainte de fuziuni şi achiziţii şi finanţare clienţi de 3,0 miliarde euro.

Alte date financiare pe anul trecut:

EBIT Consolidat ajustat – o alternativă de măsurare a performanţei şi a indicatorilor cheie, ce surprinde marja de afaceri subiacentă, prin excluderea cheltuielilor materiale sau profiturilor, cauzate de mişcările de provizioane legate de programe, restructurare sau impactul cursului de schimb valutar, cât şi câştigurile/ pierderile capitale din cedarea sau achiziţionarea de afaceri – a crescut la 5,627 milioane euro (2021: 4,865 milioane euro).

EBIT ajustat în activităţile de avioane comerciale Airbus a crescut la 4.600 milioane euro (2021: 3,570 milioane euro). Această creştere reflectă numărul mai mare de livrări şi este sprijinită de câteva elemente nerecurente – în principal, impactul pozitiv al obligaţiilor referitoare la beneficiile de pensionare şi al progreselor făcute în raport cu conformitatea – compensate parţial de o rată de acoperire a riscurilor mai puţin favorabilă comparativ cu anul 2021.

EBIT ajustat al Airbus Helicopters a crescut la 639 milioane euro (2021: 535 milioane euro), ceea ce reflectă execuţia a mai multor servicii şi programe. Elementele nerecurente includ impactul pozitiv cu privire la obligaţiilor referitoare la beneficiile de pensionare, programate în primul trimestru.

EBIT ajustat la Airbus Defence and Space a scăzut la 384 milioane euro (2021: 696 milioane euro), ceea ce reflectă în principal deprecierea legată de pierderea a doi sateliţi Pleiades Neo în decembrie şi de întârzierile la lansarea Ariane 6, precum şi impactul inflaţiei în creştere. Acest lucru a fost parţial compensat de un volum mai mare de aeronave militare, de accelerarea activităţii la Eurodrone şi impactul pozitiv legat de obligaţiilor referitoare la beneficiile de pensionare, înregistrate în primul trimestru.

FOTO: Airbus.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here