România, locul 49 în topul global al inovării. Cine conduce clasamentul

2
Imperial College London

România s-a clasat pe locul 49 în topul global al inovării realizat de World Intellectual Property Organisation (WIPO), agenție a Națiunilor Unite. România nu se află printre ţările din fruntea clasamentului, dar se află în primele 50 de ţări, înainte de Chile şi Arabia Saudită, având un scor de 4,1 puncte. Pe de altă parte, România este surclasată de toate ţările din regiune, respectiv de Croaţia, care ocupă poziţia 42 în top, Polonia, aflată pe locul 38, Bulgaria (35), Ungaria (34) şi Cehia (30).

România este încadrată în categoria ţărilor cu o economie medie, alături de Bulgaria, Turcia, China sau Thailanda. În total, sunt 36 de ţări cu venituri medii, iar România ocupă locul opt.

Pentru realizarea clasamentului, au fost analizaţi 81 de indicatori din şapte mari categorii – sofisticarea mediului de business, sofisticarea economiei, infrastructură, cercetare şi capital uman, instituţii, know-how şi tehnologie şi creativitate şi branding.

Elveţia se află pe primul loc⁠ pentru al 12-lea an la rând, în faţa SUA, Coreei de Sud şi Israelului. Regulile de proprietate intelectuală ale Elveţiei sunt considerate de clasă mondială şi sunt completate de o colaborare puternică între universităţi şi industrie. În plus, ţara atrage talente de top datorită calităţii sale ridicate a vieţii.

Citiți și: Băncile lumii se pregătesc pentru marele val de concedieri

Pe a doua poziţie se află Statele Unite, care cheltuiesc cel mai mult în cercetare şi dezvoltare, cu peste 700 de miliarde de dolari pe an. La nivel global, patru dintre cele mai importante cinci companii de cercetare şi dezvoltare sunt în America: Amazon (42,7 miliarde dolari), Alphabet (27,6 miliarde dolari), Microsoft (19,3 miliarde dolari) şi Apple (18,8 miliarde dolari).

În clasament urmează Suedia, Marea Britanie, Olanda şi Coreea de Sud. Aceasta din urmă a urcat de pe poziţia 10, unde se afla în urmă cu doi ani, pe locul şase în 2022.

China se situează pe locul 11, în urcare faţă de ultimii doi ani, iar Canada se află, de asemenea, printre primii 15 inovatori globali.

Care sunt punctele slabe ale țării noastre

Cu un an înainte, România s-a clasat pe locul 48, iar în 2020 pe locul 46. Printre punctele forte ale României se numără un aspect legat de reglementare, costul eliminării redundanțelor (locul 1), PIB/unitatea de energie consumată, dar și creșterea productivității muncii, unde ocupăm locul 4 din 132 de state analizate.

Punctele slabe se referă la politicile „doing business”, cultura antreprenorială, nivelul investițiilor R&D sau al accesului la credit al companiilor.

Mai jos este ilustrată relația dintre nivelurile de venit (PIB pe cap de locuitor) și performanța inovației (scorul din Indexul Global al Inovării – GII). Linia de tendință oferă o indicație a performanței așteptate de inovare în funcție de nivelul veniturilor. Economiile care figurează deasupra liniei de tendință au performanțe mai bune decât se aștepta, iar cele de sub linie au performanțe sub așteptări. Raportată la PIB, performanța României este sub așteptări pentru nivelul său de dezvoltare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here