Băncile lumii se pregătesc pentru marele val de concedieri

1
Pro Market

Revine „modelul anului 2008”, potrivit analiștlor finaciari: este vorba despre falimentul Lehman Brothers din SUA, care a declanșat la acel moment criza financiară globală. Ca și atunci, sistemul bancar european va prelua modelul, după cum estimează analiștii de la Financial Times.

Într-o primă etapă de restructurare a posturilor bancare, 15 mii de angajați ai instituțiilor de credit vor fi concediați. Între băncile care dau afară pe scară largă se numără Credit Suisse, Goldman Sachs și Morgan Stanley.

Teama de o eventuală recesiune și angajările masive din ultimii doi trei ani au dus la aceste decizii. Așa cum se întâmplă în situațiile de criză, cei de la bază vor fi primii sacrificați, pentru că aceste concedieri se vor face de jos în sus. Cu alte cuvinte, șefii vor fi ultimii dați afară – este vorba despre manageri care au câștigat enorm în ultima vreme.

Citiți și: Noi dovezi că economia Europei și-ar putea reveni

Numărul bancherilor milionari din Europa aproape s-a dublat într-un singur an. Potrivit datelor Autorității Bancare Europene, numărul bancherilor care câștigă peste un milion de euro anual a crescut de la 1383 în 2020 la 1957 în 2021. Este o creștere procentuală de peste 40%.

Fenomenul s-a accentuat pe fondul relocărilor din industrie, în contextul Brexit-ului.

În Europa, țările în care se află cei mai mulți bancheri de top sunt Germania, cu 589, Franța – 371 și Italia, unde activează 351 de bancheri cu salarii uriașe.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here