Cazul Victor Pițurcă: Afacere cu măști în timpul pandemiei, cu implicarea directorului Romarm

2
GSP

În vreme ce procurorii DNA l-au lăsat liber pe Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale, acuzat în dosarul utilajelor și măștilor neconforme de la Romarm, l-au reținut pe fiul lui, Alexandru. Acesta este administratorul uneia dintre firmele implicate în scandal. Anchetatorii l-au eliberat și pe directorul general Romarm care fusese reținut luni, împreună cu Pițurcă senior.

La 10:20, atunci când i-a expirat ordonanța de reținere pentru 24 de ore, Victor Pițurcă a fost eliberat din arestul Capitalei acolo unde și-a petrecut noaptea. Asta după ce a mai dat o dată cu subsemnatul în fața procurorilor anticorupție marți dimineață. Anchetatorii nici n-au mai propus instanței arestarea lui preventivă, ci au hotărât cercetarea acestuia în stare de libertate, sub control judiciar. Între timp, la DNA a fost adus și fiul fostului fotbalist, Alexandru Pițurcă, el fiind de fapt administratorul uneia dintre firmele implicate în scandal.

Au urmat ore în șir de audieri pe parcursul zilei timp în care Victor Pițurcă, proaspăt eliberat, s-a întors în fața procurorilor pentru a fi audiat din nou.

Citiți și: Grupul SOFTONE parteneriat strategic cu webhotelier|primalres, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții hoteliere

A scăpat de arest și directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu căruia i-a expirat ordonanța de reținere și a fost lăsat liber.

Și totuși, procurorii l-au eliberat pe tată, dar l-au reținut pe fiu pentru 24 de ore sub acuzația de complicitate la cumpărare de influență. Tatăl lui, Victor Pițurcă va fi în continuare cercetat sub control judiciar. La fel și directorul Romarm, Gabriel Țuțu.

Cu toții sunt acuzați că au încheiat două contracte de furnizare a unor utilaje de producție a măștilor de protecție care s-au dovedit a fi nefuncționale și prin care au prejudiciat astfel compania cu peste 8,6 milioane de lei. Mai apoi, Țuțu ar fi înlesnit acelorași firme, potrivit procurorilor, încheierea unor contracte de livrare a măștilor de protecție către Ministerul Apărării, obținând 50 de mii de lei sub forma unei taxe de consultanță încasată de un prieten al său care însă n-a avut nicio contribuție în proiect.

Firmele implicate în afacere aveau și un contract de livrare măști de protecție cu Ministerul Apărării Naționale

Ulterior, marți, și celălalt suspect care a fost luni reținut în acest caz, Gabriel Țuțu, directorul general Romarm, a fost adus din nou la DNA pentru audieri.

Așa cum informa Direcția Națională Anticorupție, Țuțu este acuzat că, în calitate de director general Romarm, a încheiat două contracte cu o asociere de firme, iar afacerea a fost paguboasă pentru Romarm, prejudiciul fiind stabilit de procurori la peste 8,6 milioane de lei.

Se întâmpla în pandemie, atunci când compania de stat trebuia să producă măști de protecție. A cumpărat astfel șapte utilaje care însă erau neconforme și prin urmare nu au putut produce nimic.

Pe de altă parte, firmele implicate în afacere aveau și un contract de livrare măști de protecție cu Ministerul Apărării Naționale. Directorul Romarm, Țuțu, a cerut societăților să introducă în afacere și un prieten de-al său, care să încaseze o taxă de consultanță, în valoare de 40 la sută din profitul realizat, mai precis 50 de mii de lei.

În schimb, Țuțu ar fi susținut că poate interveni pe lângă funcționari din MApN ca aceștia să accepte achiziția de măști de protecție, fără licitație, măști care pe deasupra nu ar fi fost conforme. Conform calculelor, măștile costau 6 euro bucata, adică mult mai mult față de valoarea de piață. Tranzacția ar fi avut loc, iar banii pentru consultanță au și fost plătiți. Ulterior, Gabriel Țuțu ar fi împrumutat de la un prieten exact 50 de mii de lei, adică suma solicitată pentru influențarea afacerii.

Țuțu este cercetat pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual, în vreme ce Victor Pițurcă este urmărit penal pentru cumpărare de influență.

2 COMENTARII

  1. […] Citiți și: Cazul Victor Pițurcă: Afacere cu măști în timpul pandemiei, cu implicarea director…Premiul pe 2023 va fi anunţat la începutul lui octombrie. În fiecare an, sunt propuse câteva sute de nume. Anul trecut, de pildă, câștigătorii – Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului și două organizații ale societății civile, Memorial (din Rusia) și Centrul pentru libertăți civile (din Ucraina) – au fost aleși din nu mai puțin de 343 de propuneri.Un parlamentar al dreptei populiste norvegiene a lăsat să se înţeleagă că îl va propune pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, devenit un simbol al rezistenţei faţă de invazia rusă declanşată pe 24 februarie 2022.Acelaşi deputat l-a propus şi pe compatriotul său Jens Stoltenberg care, în opinia sa, ”merită premiul pentru munca sa exemplară în calitate de secretar general al NATO într-o perioadă dificilă pentru alianţă: ofensiva brutală şi neprovocată contra unei ţări vecine paşnice”.În cursă se află şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, propus de preşedintele Senatului pakistanez pentru eforturile sale de pace ”înaintea şi în timpul războiului Rusia-Ucraina”. De asemenea, au fost propuşi opozantul rus Aleksei Navalnîi, militant anticorupţie aflat în detenţie după ce a fost victima unei tentative de otrăvire, şi jurnalistul Vladimir Kara-Murza, încarcerat după ce a supravieţuit unui număr de două otrăviri. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here