România, Bulgaria și Ungaria au cele mai mici salarii UE – INFOGRAF Eurostat

0

În 2021, salariul mediu anual ajustat pentru angajaţii cu normă întreagă din Uniunea Europeană era de 33.500 euro, arată datele publicate în premieră luni de Eurostat. Cele mai mici salarii se regăsesc în Bulgaria, Ungaria și România.

Anul trecut, în rândul statelor membre UE, cel mai ridicat salariu mediu anual ajustat full-time era în Luxemburg, în valoare de 72.200 euro, de 7 ori mai mare față de cel mai redus salariu, înregistrat de Bulgaria, cu 10.300 de euro.

Valoarea salariului mediu anual în Luxemburg este dublu față de media europeană.

Alte state europene în care salariile medii anuale aveau valori mari sunt: Danemarca (63.300 euro) şi Irlanda (50.300 euro).

La polul opus se află, așa cum menționam Bulgaria, urmată de Ungaria, cu 12.600 euro.

România se află la coada clasamentului european, dar cu un nivel mai mare decât Ungaria și Bulgaria.

Conform datelor Eurostat, în 2021, salariul mediu anual la noi în țară a fost de 13.000 euro.

Directiva UE privind „Cartea albastră” prevede folosirea acestui indicator pentru determinarea salariului mediu anual brut pentru fiecare stat membru UE şi acordarea permiselor de lucru pentru angajaţii cu înaltă calificare.

Citește și: Salariul minim brut crește la 3.000 de lei. Venitul net e mai mare cu 22%

Directiva are ca obiectiv atragerea în UE a angajaţilor cu înaltă calificare conform unor condiţii de admisie mai flexibile, îmbunătăţind drepturile şi posibilitatea deţinătorilor „Cărţii albastre” de a se muta mai uşor în alt stat membru UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here