Guvernul Cîțu a fost demis de Parlament. Ce urmează

0

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD a fost adoptată astăzi în Parlament cu 281 de voturi, ceea ce înseamnă că Florin Cîțu a pierdut funcția de prim-ministru.

Pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile. Este cel mai mare vot cu care a fost demis un guvern în România. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală, dar nu au votat.

Președintele Klaus Iohannis va ieși în această seară cu o declarație de presă.

Liberalii au discutat mai multe scenarii în situația în care moțiunea va trece de parlament, iar cel mai bun scenariu al PNL pare să fie tot Florin Cîțu pentru funcția de premier.

O variantă pentru liberali ar fi ca după demiterea guvernului să forțeze noua coaliție PSD-USR-AUR să facă o nominalizare de premier. Astfel, cel puțin la nivel declarativ, la consultările de la Cotroceni PNL va merge fără o propunere de premier, astfel încât după ce președintele constantă că partidele care au dărâmat guvernul nu s-au înțeles pentru desemnarea unui premier să îl poată propune tot pe Florin Cîțu.

La consultări, PSD nu va merge cu o propunere de premier, partidul anunțând deja ca vrea alegeri anticipate. USR va cere un alt premier decât Florin Cîțu și refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR. Cei din AUR au anunțat că vor un guvern de uniune națională.

Planul liberalilor prevede două variante: fie președintele nominalizează un premier de sacrificiu care să fie respins de Parlament (posibile variante Lucian Bode sau Nicolae Ciucă), iar a doua propunere să fie Cîțu, fie forțează nominalizarea din nou a lui Florin Cîțu, ca primă variantă după demiterea guvernului, informează digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here