Cultivi cimbru sau busuioc? Statul acordă mii de euro la hectar

0

Agricultorii care vor cultiva plante aromatice, printre care cimbru şi busuioc, vor putea primi în acest an un sprijin financiar de 3.400 de euro/ha, respectiv 2.600 de euro/ha.

Schema de ajutor de minimis a fost anunţată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a publicat pe site un proiect de act normativ.

Pentru fenicul se acordă 200 euro/ha, la muştar – 150 euro/ha şi la coriandru – 100 euro/ha. Există o condiţie pentru culturile de cimbru şi busuioc – suprafaţa cultivată trebuie să fie de cel puţin o jumătate de hectar.

Potrivit documentului, consultat de Agerpres, producţiile minime prevăzute pentru acordarea ajutorului de minimis sunt de 4.000 de kilograme (kg) de plantă proaspătă/0,5 ha sau 650 kg plantă uscată/0,5 ha pentru busuioc; 4.000 kg plantă proaspătă/0,5 ha sau 1.000 kg plantă uscată/0,5 ha pentru cimbru; 800 kg sămânţă/ha pentru coriandru; 650 kg sămânţă/ha pentru fenicul; 950 kg sămânţă/ha pentru muştar.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de maximum 6 milioane de lei, echivalentul sumei de 1,231 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Decizia vine după ce, recent, a fost aprobat un program de susţinere a producţiei de usturoi, în anumite condiţii, de 3.000 euro/ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here