Coaliţia s-a mai răcorit puţin. Vrea să meargă „mai departe”

0

După scandalul generat la mijlocul zilei de miercuri cu demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spiritele s-au încins foarte tare între partidele din coaliţia de guvernământ.

Iniţial, şefii USR şi PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, care îi ţin partea lui Vlad Voiculescu, au spus că nu îl mai susţin pe premierul Florin Cîţu, pentru că nu au fost consultaţi despre decizia de demitere.

Barna, care este vicepremier, nu a vrut să preia funcţia de ministru interimar al Sănătăţii, precizând că decizia premierului „aruncă coaliţia într-o criză majoră”.

După-amiază, lucrurile s-au ‘răcorit’ între liderii coaliţiei.

Primul a ieşit la declaraţii preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a spus că renegocierea ministerelor nu se discută şi că are convingerea că această coaliţie va merge mai departe.

„Să guvernăm cu faţa la români”, a îndemnat el, adăugând că prim-ministrul Partidului Naţional Liberal este Florin Cîţu şi PNL îl susţine.

Ulterior, a venit şi vicepremierul Dan Barna (USR) cu declaraţii îndulcite, susţinând că actualul Guvern „funcţionează” şi că vor avea loc discuţii despre modul în care se va merge „mai departe”.

La fel, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre faptul că Guvernul trebuie să-şi continue mandatul.

„Este o situaţie nedorită, dificilă, peste care trebuie să trecem, fiindcă această coaliţie şi acest Guvern şi-a asumat un rol important, o responsabilitate importantă şi, cum am mai spus, nu putem să acceptăm că soarta coaliţiei stă într-un singur ministru. Trebuie să mergem mai departe şi nu există alternativă la această coaliţie”, a declarat Kelemen Hunor.

Reacţia Opoziţiei

PSD a anunţat că nu va susţine din Parlament un guvern minoritar PNL.

„Dacă nu sunt capabili să-şi rezolve criza creată, singura soluţie este întoarcerea la popor prin alegeri anticipate. PSD nu va susţine din Parlament niciun Guvern minoritar PNL. PSD nu va susţine niciun Guvern condus de PNL sau de USR PLUS. PSD exclude categoric orice scenariu de acest fel”, a transmis PSD.

Între timp…

DIICOT a preluat plângerea depusă de Corpul de control al prim-ministrului privind accesarea de către Ştefan Voinea, consilier onorific al fostului ministru Vlad Voiculescu, a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), folosind o parolă a Ministrului Sănătăţii. Plângerea a fost depusă pe 9 aprilie la Parchetul General, iar cauza a fost preluată de DIICOT, au confirmat surse judiciare, pentru Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here