Bugetul Capitalei va fi orientat către investiţii, spune primarul Nicuşor Dan

1

Primăria Municipiului Bucureşti anunţă că a iniţiat procedura de consultare publică cu privire la proiectul de buget pe anul 2021, sugestiile putând fi transmise în perioada 7 aprilie – 21 aprilie la adresa de e-mail: ServiciulElaboraresiExecutieBuget@pmb.ro.

Reluarea lucrărilor de investiţii, realizarea PUG şi plata datoriilor

Principalele prevederi bugetare propuse vizează modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, continuarea lucrărilor la obiective de infrastructură precum Pasajul Doamna Ghica şi Prelungirea Ghencea, refacerea Planului Urbanistic General, consolidarea clădirilor cu risc seismic etc.

De asemenea, se va introduce un buget participativ ca proiect-pilot, iar bucureştenii vor decide, în urma consultării publice, pentru ce domenii se vor aloca bani.

Zece aspecte cu privire la investiţii:

Reţeaua de termoficare a oraşului (circa 32 de kilometri, cu accent pe zonele critice);

Pasajul Doamna Ghica, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 (sunt prevăzuţi 39 de milioane lei); finalizarea lucrărilor la parcarea de tip park & ride de la Cora Pantelimon, tot în Sectorul 2;

Prelungirea Ghencea (40 de milioane de lei şi vor fi achitate 7 milioane de lei datorii din urmă);

Clădirile cu risc seismic;

Refacerea Planului Urbanistic General;

Semaforizarea inteligentă;

25 de milioane de lei pentru reabilitarea fostei clădiri a Primăriei Sectorului 5, de pe bulevardul Elisabeta;

Lucrări de reabilitare la două spitale din subordinea primăriei (Spitalul ‘Cantacuzino’ şi Spitalul ‘Theodor Burghele’).

Lucrări de reabilitare a Teatrului ‘Ion Creangă’.

Finalizarea Registrului Spaţiilor Verzi

Ce spune Nicuşor Dan:

„Alocăm sume importante pentru investiţii. 30% din buget (aproximativ 2,2 miliarde de lei) merge pentru cheltuieli de dezvoltare/investiţii, în timp ce, conform execuţiei bugetare aferentă anului 2020, fosta administraţie a avut doar 476 de milioane de lei drept cheltuieli de dezvoltare.

Eliminăm risipa. De la peste 200 de milioane de lei daţi în 2019 pentru festivaluri şi alte evenimente similare, vom avea în acest an doar câteva milioane de lei, pentru evenimentele de tradiţie ale Capitalei.

Plătim datoriile. Facem curăţenie în dezastrul lăsat de fosta conducere a primăriei şi alocăm circa 1 miliard de lei pentru plata vechilor datorii.

Ne bazăm în mod substanţial pe fonduri europene pentru dezvoltarea Capitalei. În bugetul local planificăm venituri de circa 1 miliard de lei din fonduri europene, la care se vor adăuga bani suplimentari din PNRR şi din alte surse UE.

Introducem bugetul participativ. Alocăm pentru început 2 milioane de lei, ca proiect-pilot, iar bucureştenii vor decide ei înşişi, în urma consultării publice, unde vor merge exact aceşti bani.

Invităm bucureştenii şi societatea civilă din Bucureşti să formuleze recomandări şi sugestii pentru proiectul de buget, ca să avem în final un buget cât mai bun”.]

Proiectul bugetului Municipiului Bucureşti pentru anul 2021 poate fi consultat aici: https://www.pmb.ro/buget/arhiva/get-anual-buget-list/2021/30.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here