Piața asigurărilor a crescut anul trecut cu 5% față de 2019, volumul primelor brute subscrise depășind 11,5 miliarde de lei, ceea ce a dus la o contribuție în PIB a întregului sector de circa 2,3%. Cu toate acestea mai este loc de creștere, a spus Nicu Marcu, președintele ASF.
Cea mai mare parte a pieței a fost acoperită, așa cum era de așteptat de segmentul RCA, care, potrivit datelor preliminare anunțat de ASF, a avut o creștere de 5%, până aproape la 4 miliarde de lei.
Anul trecut, pe segmentul asigurărilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns la 9,28 miliarde lei, în creștere cu 6% față de anul 2019. În același timp, primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață au scăzut ușor, cu 2%, ajungând până la valoarea de 2,22 miliarde lei, se arată în comunicatul ASF.
”Ponderea pieței asigurărilor în Produsul Intern Brut a fost, anul trecut, de aproximativ 2,3%. Consider că această piață are un potențial foarte mare și sper că în timp ponderea în PIB va crește. Remarc însă faptul că, deși a traversat o perioadă complicată, piața s-a comportat bine, judecând lucrurile în actualul context generat de pandemia COVID-19”, a declarat Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.
Citiți și: De ce se vor scumpi asigurările RCA? Explicația președintelui Consiliului Concurenței
”Îmi doresc ca prin intermediul decontării directe obligatorii, prin accentuarea procesului de digitalizare, dar și prin alte reglementări pe care le avem în plan să echilibrăm piața asigurărilor și să diminuăm dependența de segmentul asigurărilor auto obligatorii. Trebuie să încheiem eternele dispute care se poartă în jurul subiectului RCA”, a mai declarat președintele ASF, Nicu Marcu.