Cum îşi împarte bugetul Ministerul Economiei

0

Bugetul de stat pe 2021 a fost pus în dezbatere publică iar miniştrii încep să justifice deja cheltuielile. La Ministerul Economiei, spre exemplu, ministrul Claudiu Năsui afirmă că la un buget de 6,6 miliarde de lei, 92% sunt pentru trei scheme de ajutor de stat.

El a scris pe Facebook despre programele finanţate – IMM-uri, HoReCa, Start-up Nation şi filme.

Ministerul Economiei are un buget de 6,6 miliarde de lei. 92% din el merge pe 3 scheme de ajutor de stat. Cea mai mare schemă este cea pentru IMM-uri în context Covid, adică cele trei măsuri (microgranturi, capital de lucru şi investiţii). Acolo au fost alocaţi 4,5 miliarde de lei. Din fericire, această schemă este suportată 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor„, a scris Năsui pe reţeaua de socializare.

Urmează domeniul HoReCa, pentru care au fost alocaţi un miliard de lei din buget, fără sprijin cu fonduri europene.

A treia cea mai mare cheltuială este restanţa pentru schema Start-up Nation. Există deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe şi impozite. A patra cea mai mare schemă este cea pentru filme. O schemă prin care statul dă bani studiourilor străine pentru a face filme în România. Acolo au fost alocaţi 100 de milioane de lei, de asemenea 100% pe buget de stat„, a adăugat Claudiu Năsui.

Proiectul de buget pentru acest an, lansat în dezbatere publică joi seară, se bazează pe o creştere economică de 4,3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here