Suntem pe ultimul loc în UE la colectarea deșeurilor de echipamente electronice și electrocasnice. România riscă amenzi mari

0

Comisia Europeană a informat, la începutul acestui an, autoritățile de la București că România înregistrează mari deficiențe legate de transpunerea normelor UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (Directiva 2012/19/UE). Astăzi, Eurostat a publicat datele referitoare la colectarea deșeurilor de acest tip, iar România se află la coada clasamentului.

Conform datelor Eurostat centralizate pentru anul 2016, media Uniunii Europene referitoare la colectarea de deşeuri de echipamente electronice şi electrice era de 8,9 kilograme/locuitor. Dacă în Suedia se înregistrează cea mai mare cotă, de 16,5 kg pe locuitor, România se află pe ultimul loc în UE la acest capitol, cu o cantitate coletată de doar 1,6 kilograme.

Deşeurile de echipamente electronice şi electrice (DEEE – frigidere, televizoare, laptopuri, telefoane) pot cauza pagube majore mediului şi probleme de sănătate, dacă nu sunt adecvat gestionate. Ca rezultat, la nivelul UE s-au făcut eforturi considerabile pentru îmbunătăţirea colectării, tratării şi reciclării echipamentelor electronice şi electrice care nu mai sunt utilizate. 

Mai mult de jumătate (55,6%) din totalul deşeurilor de echipamentelor electronice şi electrice colectate în 2016 sunt provenite de la marii producători de electrocasnice. Urmează echipamentele de telecomunicaţii şi IT (14,8 %), panourile fotovoltaice (13,5 %), electrocasnicele mici (9%), aparatura electrică, echipamente sportive, sisteme de iluminare şi jucării (7,2%).

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice, cum ar fi computerele, televizoarele, frigiderele şi telefoanele mobile, reprezintă fluxurile de deşeuri cu cea mai rapidă creştere din UE şi se preconizează că vor creşte la peste 12 milioane de tone până în 2020. 

În cazul în care nu sunt gestionate în mod corespunzător, aceste deşeuri pot provoca probleme de sănătate şi de mediu majore datorită conţinutului lor de substanţe periculoase.

Așa cum se poate observa și din imaginea alăturată, nordicii sunt europenii cu cele mai bune rețele de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice, clasamentul fiind condus de Suedia (16,5 kg/locuitor), Marea Britanie (14,8 kg), Danemarca (12,4), Belgia (11,3) și Finlanda (11). La polul opus se află Lituania cu 4,5 kg/locuitor, Malta (3,9), Cipru (3,5), Letonia (2,5) și România cu 1,6 kg/cap de locuitor.

Practic, în România se colectează de 10 ori mai puțin decât în Suedia, ceea ce a atras atenția oficialilor de la Bruxelles.

Avertisment de la UE pentru Estonia și România

La începutul acestui an, Estoniei I s-a transmis o scrisoare de la Bruxelles din cauza deficienţelor care includ definiţii incomplete ale termenilor-cheie, lipsa de claritate în ceea ce priveşte obligaţiile care le revin producătorilor, precum şi nesolicitarea de dovezi pentru cazul în care deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt exportate în ţări din afara UE. 

Comisia Europeană a trimis și României o scrisoare de punere în întârziere din cauza unor dispoziţii inexacte şi a unei reflectări incomplete a legislaţiei UE, a unor inconsecvenţe în ceea ce priveşte centrele de colectare şi a absenţei unei dispoziţii specifice care să impună ca toate deşeurile de echipamente electrice şi electronice colectate separat să fie tratate în mod corespunzător. 

Cele două state au la dispoziţie două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here