Banii pentru spitalele regionale sunt puşi de-o parte. Bucureştiul nu face nimic

0
Corina Cretu, European Commissioner for Regional Policy at conference “Cohesion policy post 2020: challenges and opportunities for Romania”, at History Institute of the Romanian Academy, Conference Room, in Cluj-Napoca, Romania.

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european pentru Dezvoltare regională, a răspuns unor comentarii referitoare la „lipsa fondurilor” pentru construirea spitalelor regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova, precizând că banii au fost aprobaţi de Bruxelles, dar la Bucureşti lucrurile nu se mişcă deloc, în condiţiile în care licitaţiile ar trebui să fie deja lansate.

Corina Creţu explică faptul că realizarea celor trei spitale regionale a fost prevăzută, cu sumele aferente rezervate în bugetul Uniunii Europene, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR).

„Programul a fost negociat şi semnat din partea Guvernului României de către Victor Ponta, iar din partea Comisiei Europene, de către mine, în calitate de comisar european pentru Politică regională. Termenul de realizare a acestor spitale era 2023. Între timp, s-a obţinut din partea Comisiei Europene posibilitatea folosirii fondurilor europene din bugetul 2021-2027, deşi rata de absorbţie pentru perioada 2014-2020 este sub 50 % în cazul României. Adică, miliarde de euro care stau şi aşteaptă să fie cheltuiţi„, a scris Corina Creţu pe Facebook.

Potrivit ei, în prezent, „cu mari întârzieri„, documentaţia pentru spitalele de la Cluj, Iaşi şi Craiova este completă: studii de fezabilitate efectuate, amplasamente aprobate, finanţările aferente aprobate.

„În noiembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat inclusiv contractele de finanţare din fonduri europene pentru construirea a trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova. Deci, de acum înainte, implementarea este sută la sută în responsabilitatea autorităţilor naţionale şi locale. Guvernul ar trebui să demareze urgent ultima etapa necesară realizării spitalelor de la Iaţi, Cluj şi Craiova: organizarea licitaţiilor şi demararea construcţiilor.

Corina Creţu adaugă faptul că orizontul de timp 2024 pentru realizarea fundaţiilor i se pare „un termen mult prea îndepărtat”, având în vedere parcurgerea deja a celor mai grele etape.

„În opinia mea, realizarea spitalelor regionale ar trebui să devină o urgenţă naţională”, a subliniat fostul comisar european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here