CEDO: Transgenderii din România nu trebuie obligaţi să facă operaţie de sex înainte de modificarea actelor de stare civilă

0

Asociaţia ACCEPT a transmis că marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că persoanele transgender din România nu au la dispoziţie o procedură clară şi eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenţia europeană pentru drepturile omului.

De asemenea, spun reprezentanţii organizaţiei, CEDO constată că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul şi prima cifră a codului numeric personal) încalcă viaţa privată şi autonomia personală.

Proces câştigat la CEDO

Conform unui comunicat al asociaţiei, CEDO a luat această decizia în cauzele X împotriva României şi Y împotriva României: doi bărbaţi transgender care au fost obligaţi de instanţă să parcurgă intervenţii chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operaţii care nu se pot efectua în siguranţă în ţara noastră.

„Cei doi au primit o compensaţie morală în valoare de 15.000 de euro în total, 9.755 euro cheltuieli de judecată şi 1.153 euro daune materiale. CEDO explică astfel violarea drepturilor persoanelor transgender în România: „În [speţă], a existat o încălcare a articolului 8 din convenţie din cauza absenţei unei proceduri clare şi previzibile pentru recunoaşterea juridică a identităţii de gen care să permită schimbarea sexului şi, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă şi accesibil㔑, se precizează în comunicat.

Asociaţia ACCEPT salută decizia CEDO, care obligă Guvernul României la dezvoltarea unei proceduri clare şi transparente pentru modificarea genului în actele de stare civilă, şi consideră că este necesară dezvoltarea unei proceduri administrative realizată la starea civilă bazată exclusiv pe declaraţia persoanei.

48 de cazuri între 2006 şi 2017

În acest moment, persoanele trans care doresc să îşi schimbe indicatorii de gen în actele de identitate trebuie să angajeze un avocat şi sunt obligate să dea în judecată autoritatea publică locală în cadrul unui proces desfăşurat în prezenţa unui procuror, în care trebuie să aducă dovezi împovărătoare, care le încalcă viaţa privată, pentru a îşi demonstra identitatea: documente medicale, martori sau expertize medico-legale. În instanţele naţionale, între 2006 şi 2017 s-au derulat doar 48 de cazuri, judecătorii condiţionau modificarea actelor de identitate de efectuarea unor intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale în 32 dintre acestea.

Asociaţia ACCEPT estimează că în România trăiesc în jur de 120.000 de persoane transgender, majoritatea neavând posibilitatea să îşi realizeze tranziţia juridică. Însă, mai puţin de 50 de persoane au reuşit să îşi modifice actele de identitate în instanţă. În unul dintre cazurile menţionate a fost vorba de 10 ani.

Asociaţia a transmis o opinie amicus curiae în cauză, prezentând situaţia de fapt în instanţele naţionale. În speţă au mai intervenit atât ILGA-Europe şi Transgender Europe, cât şi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Foto: Asociaţia ACCEPT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here