Vizită oficială a președintelui Klaus Iohannis în Republica Moldova. Se întălnește cu Maia Sandu

0

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va efectua, astăzi, o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia omologului moldovean, Maia Sandu.

Aceasta va fi prima vizită la nivel înalt primită, la Chişinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de preşedinte, în urma alegerilor din 15 noiembrie din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„Vizita şefului statului român la Chişinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul preşedinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al ţării vecine, precum şi un mesaj de sprijin pentru cetăţenii moldoveni în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de consolidare atât a parcursului european, cât şi a relaţiilor privilegiate cu România”, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat citat de Agerpres.

Ce teme se află pe agenda discuțiilor

Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, şi respectiv pentru susţinerea dezvoltării economice şi sociale a ţării vecine.

Totodată, cei doi preşedinţi urmează să adopte o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum şi angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens, precizează sursa citată.

Istorie: relații bilaterale

România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, la numai câteva ore după proclamare, la 27 august 1991, conform www.mae.ro.

Relaţiile diplomatice, la nivel de ambasadă, au fost stabilite la 29 august 1991. Ambasada României, care şi-a început activitatea la 20 ianuarie 1992, a fost prima reprezentanţă diplomatică deschisă de un stat în capitala Republicii Moldova, la Chişinău.

La 24 ianuarie 1992, la Ungheni, au avut loc primele convorbiri între preşedintele României, Ion Iliescu, şi preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur. Preşedintele Ion Iliescu a efectuat o primă vizită oficială în Republica Moldova în perioada 18-19 mai 1992, urmată de cea din 5-6 iulie 1996.

La 21 ianuarie 2005, preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită oficială de o zi în Republica Moldova, prilej cu care a fost relansată relaţia bilaterală, pornind de la cele două coordonate majore ale acesteia: dimensiunea europeană, având la bază, la acel moment, obiectivul strategic al ambelor state de integrare în Uniunea Europeană, respectiv afirmarea caracterului special conferit de istoria comună a celor două state.

Citiți și:
E sigur! Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

La 16 ianuarie 2007, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia a abordat împreună cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, probleme legate de agenda bilaterală, dar şi de cea regională în contextul, în care, de la 1 ianuarie 2007, România a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Preşedintele Traian Băsescu a efectuat în zilele de 27 şi 28 ianuarie 2010 o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. La 17 iulie 2013, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o nouă vizită la Chişinău, la invitaţia omologului său din Republica Moldova, Nicolae Timofti.

La 28 noiembrie 2014, preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Chişinău. În perioada 24-25 februarie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a revenit în Republica Moldova, de această dată în vizită oficială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here