Nadia Comăneci, dezvăluiri neștiute despre evadarea din Comunism. A fugit chiar înainte de Revoluție. Știa ceva?

0

Nadia Comăneci (58 de ani), o susținătoare a sportivilor din România, a dezvăluit detalii neștiute despre evadarea ei din lagărul comunist din România, în decembrie 1989, cu doar câteva zile înainte de căderea regimului Nicolae Ceaușescu.

”Zeița de la Montreal”, care recent a reeditat începutul exercițiului de 10, a povestit cum a fost nevoită să fugă din țară, cum a sărit 7 garduri ghimpate, cum au trecut granița în miez de noapte și cum a fost prinsă de un grănicer.

Un român stabilit de mult în Statele Unite ale Americii a ajutat-o pe Nadia Comăneci să treacă graniţa. Totul a fost planificat cu mult timp înainte, în cel mai mic detaliu, după cum a povestit marea campioană. Pentru a nu da nimic de bănuit, Nadia și  fratele ei Adrian au mers de nenumărate ori la Sânicolau Mare. Doreau să demonstreze că au cunoştinţe în zonă, pentru că erau permanent monotorizați de către autorități. Numai că, într-o noapte, Nadia alături de alte şase persoane au fugit! Au trecut graniţa pe la Cenad.

Dezvăluirile Nadiei Comăneci: ”Zici că povestesc un film de 007. Dorința de libertate era foarte mare!”

Traversarea graniţei s-a făcut printr-un loc fără sârmă ghimpată, însă au dat peste doi grăniceri  din localitatea Kiszombor. De aici au fost duşi la un post de poliţie maghiar, iar Nadia a fost recunoscută imediat. Autorităţile maghiare au vrut să trimită înapoi o parte din grup, dar Nadia s-a opus vehement: ”Dacă pleacă ei, plec şi eu!” . Apoi, din Ungaria au plecat în Austria.

”Am sărit vreo 7 garduri ghimpate şi n-aveam voie să ieşim la şosea pentru că eram într-un loc în care nu era picior de om. Cei care conduceau maşina au spart un far că era noapte şi au spus: Nu ieşiţi decât dacă vedeţi o maşină cu un singur far! Zici că povestesc un film din 007. Nici nu imi vine să cred. Nici măcar nu mă gândeam la pericolele pe care le aveam!

La un moment dat ne-au spus ‘nu faceţi gălăgie, când treceţi graniţa nu vorbiţi şi dacă vă somează cineva nu alergaţi că vă împuşcă!’ Dar cred că noi eram inconştienţi de toată chestia asta! Era ideea de a ajunge la final!

Era ideea de libertate, cred că era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic! Era ori asta ori o viaţă cum era acasă!”, a spus Nadia, într-un interviu acordat pentru Antena 3.

În Austria, Nadia a fost dusă direct la Ambasada SUA. Cei de acolo au fost foarte bucuroși de întâlnire, mai ales că au recunoscut-o imediat, așa că într-un timp foarte rapid i-au rezolvat un bilet de avion cu destinația New York. Astfel, la 2 decembrie 1989, Nadia Comăneci ajungea în SUA, ca fugar.

Vestea că Nadia fugise din lagărul comunist s-a răspândit destul de repede, chiar și în acele vremuri în care nu exista internetul, astfel că foarte mulți jurnaliști au așteptat-o la aeroportul din NY pentru a sta de vorbă cu cea mai bună gimnastă a lumii.

Nadia Comăneci: ”Nu am vrut să plec niciodată! De ce să plec? Unde să mă duc?”

Nadia a mai dezvăluit că nu a vrut să plece din țară, dar că a ales să ”evadeze”, după ce regimul comunist i-a sistat toate deplasările după ce Bela Karoly a fugit în USA în 1981. În ultimii 9 ani, singura deplasare a fost la Jocurile Olimpice din Los Angeles, dar asta doar pentru că americanii au cerut-o în mod expres pe Nadia.

”La mine s-a complicat după ce a rămas Bela în ’81, pentru că mie mi-au sistat toate deplasările, nu mi s-a părut corect! Dar n-am vrut să plec niciodată! De ce să plec? Unde să mă duc.. de… în lume.. Nu mă vedeam în altă parte, plus că a fost mai rău pentru mine după ce a plecat el!

În ’84 am fost la Olimpiada din Los Angeles, ceea ce m-a surprins, dar am aflat mai târziu de la cei care au organizat Jocurile Olimpice că au cerut ei asta! Au spus ‘noi vă facilităm anumite lucruri doar dacă o aduceti pe Nadia!’

Deci am fost o forţă acolo pentru că eu nu plecam nici în Bulgaria!”, a mai spus Nadia Comăneci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here