Mii de bucureșteni îndură frigul din apartamente. Soluție de avarie, identificată de Guvern și primarul Nicușor Dan – VIDEO

0

Sistemul de termoficare din Capitala României este praf. Iar acest lucru persistă de ani buni, fără ca niciun guvern sau autoritate locală să se implice îndeajuns de mult pentru a veni cu o soluție de a oferi bucureștenilor racordați la sistemul centralizat căldura si apa caldă. Vinovați? Sunt mulți și nu doar de acum, ci de mai bine de 20 de ani. Actualul edil-șef dă vină pe predecesorii săi, însă de mai bine de două luni a făcut doar declarații fără să ia măsuri concrete. Zilele trecute a venit cu un plan.

Noul edil al Capitalei o acuză pe Gabriela Firea că în 4 ani „nu a făcut nimic” pentru a moderniza reţeaua de termoficare a Bucureştiului, nu a absorbit 300 de milioane de euro, bani europeni, a amânat, „din interes electoral”, lucrările care ar fi permis evitarea avariilor din prezent, reţeaua de termoficare a devenind „un ciur prin care se risipesc banii bucureştenilor” pentru că pierderile de apă caldă sunt de mai bine de trei ori mai mari în 2020 decât în 2016.

Nicuşor Dan îi mai reproşează fostului primar general că pierderile de pe reţea determină ca aceasta să funcţioneze la limita de avarie, acesta fiind „motivul pentru care CET Sud a căzut vinerea trecută, cu afectarea întregii zone de est a Capitalei timp de o săptămână”.

Citiți și: Jaful de la RADET. Document incendiar! Cum a fost devalizat RADET și oamenii stau în frig. Cine a avut mai mulți directori- PNL sau PSD. VEZI în text

„Nu a plătit subvenţia şi a dus Elcen în insolvenţă, în consecinţă, Elcen neputând accesa bani europeni şi neputându-se moderniza. Toată clientela PSD, aciuată în managementul unor companii ca Termoenergetica, a fost remunerată cu salarii uriaşe pentru servicii fie nerealizate, fie de proastă calitate. Acum ne ocupăm de urgenţe şi nenorociri lăsate de această caracatiţă plină de tupeu. Dar ne vom ocupa şi de ei”, a mai spus Nicuşor Dan.

Pe de altă parte, actualul edil-şef menţionează că, în 6 săptămâni de la preluarea mandatului, a semnat contractul pentru 300 de milioane de euro bani europeni pentru modernizarea reţelei, există alocaţi 200 de milioane de euro prin PNRR tot pentru modernizarea reţelei, va primi 20 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru contractarea, în regim privat, a unor echipe suplimentare de intervenţie la avariile care au loc în prezent, a compensat 300 de milioane de lei datorii către Elcen care va ieşi din insolvenţă şi va accesa 370 de milioane de euro pentru modernizarea centralelor proprii.

ştiu că timpul nu are răbdare cu cei care îngheaţă de frig în propria locuinţă şi nu au acces la apa caldă. Îi asigur că voi face, în continuare, tot ce este omeneşte posibil pentru a rezolva într-un timp cât mai scurt această bătaie de joc la care sunt supuşi din cauzele expuse. Este inadmisibil ca într-o Capitală a unei ţări UE să avem astfel de probleme de Evul Mediu.

Citiți și:
Cine a condus RADET în ultimi cinci ani. LISTA NEAGRĂ – PNL – partidul cu cei mai mulți directori care au băgat în faliment regia vitală pentru Capitală și au lăsat oamenii fără apă caldă și căldură

În urmă cu un an publica informații referitoare la directorii care au condus RADET în perioada 2009-2016. Informația că PNL ar avea vreo legătură cu falimentul RADET l-a înfuriat pe Ludovic Orban. Insa, realitatea îl contrazice. Culmea, Ludovic Orban, actualul lider PNL, a fost viceprimar al Capitalei si nu a luat nicio decizie privind soarta RADET.

Așa cum se poate observa din imaginea de mai sus, nu doar PSD a „contribuit” la FALIMENTUL RADET, ci inclusiv directori susținuți de PNL.

Soluție de avarie

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) va închiria capacităţi modulare de producţie a energiei termice, pe care le va monta în diverse zone ale Capitalei, pentru a suplini pierderile uriaşe din reţeaua de termoficare, a declarat, vineri, Virgil Popescu, într-un briefing la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

„Acum patru ani, pierderile erau de 800 de tone pe oră. Astăzi sunt de 2.500 de tone pe oră, acolo a ajuns neinvestiţia, nepăsarea, acolo e reţeaua. Trebuie să facem eforturi ca în această iarnă sistemul să fie ţinut în stare de funcţionare şi echilibru”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, weekendul trecut a avut loc o avarie la CET Sud, din cauza acestor pierderi mari. Mai exact o pompă a fost supraturată, s-a produs un scurt circuit, iar staţia de 6 kV s-a oprit.

Pompa a fost reparată şi a fost pusă înapoi în două zile şi este în curs de încărcare spre capacitate maximă, apa e la 75 de grade şi este posibil ca până luni totul să revină la normal la CET Sud.

Citiți și:
Gabriel Dumitrașcu: RADET a murit! Noua companie care dă caldură și apă caldă începe să funcționeze ilegal

„În paralel, trebuie să găsim soluţii pentru a mări capacitatea de producţie, pentru a suplini aceste pierderi, pentru că iarna asta, vrem, nu vrem, trebuie să o trecem aşa. Elcen a luat decizia să caute şi a găsit capacităţi suplimentare modulare de închiriat, să le pună în diverse zone, în zona sudului, ca să poată produce cât mai multă energie termică şi să suplinească aceste pierderi. E un efort uriaş pentru a asigura confortul termic, ne cerem scuze bucureştenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Încă Dumnezeu ne ajută că e cald, dar nu ştim cât va dura. În acest moment ne pregătim să montăm aceste capacităţi modulare în diverse zone din Bucureşti”, a mai spus Popescu.

El a susţinut că, în paralel, trebuie demarat proiectul unei noi centrale pe amplasamentul fostului CET Titan, pentru a echilibra sistemul bucureştean.

Urmăriți mai jos întreaga declarație făcută vineri, la Palatul Victoria. Sursa: gov.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here