În plină pandemie, vânzările de locuințe au explodat. Astfel, noul context social determinat de criza Covid-19 a adus modificări semnificative în ceea ce priveşte interesul locativ al românilor. Odata cu noua legislație privind TVA de doar 5% la locuințele care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, dezvoltatorii imobiliari se așteaptă la noi cereri.
La finele lunii trecute, o analiza realizată de RE/MAX arăta că cererea pe segmentul case la nivel naţional a cunoscut în ultimele luni o creştere remarcabilă faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, în trimestrul 3 2020 s-a înregistrat o creştere a cererii cu 54,3% pe acest tip de proprietăţi faţă de trimestrul 3 2019.
Totodată, cererea de case a crescut cu circa 125% în lunile ulterioare stării de urgenţă, respectiv iunie – septembrie 2020 faţă de perioada ianuarie-martie 2020, procente înregistrate cumulat pe segmentele vânzare şi închiriere.
„Starea de urgenţă, respectiv izolarea socială, a reprezentat factorul declanşator al acestor schimbări, iar potrivit informaţiilor noastre tendinţa se va menţine. Având în vedere evoluţia pandemiei şi ameninţarea unei noi situaţii de lockdown, dar şi accesul facil la creditare, considerăm că cererea pentru case atât urbane, cât şi limitrofe marilor oraşe, va fi în creştere şi în perioada următoare”, a declarat Răzvan Cuc, peşedinte RE/MAX România.
Impact Developer & Contractor a înregistrat un nou record
Compania Impact Developer & Contractor, controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a obținut în primele 9 luni ale anului 2020 venituri din vânzarea de locuințe în creștere cu 35% față de perioada similară a anului 2019.
Evoluția se datorează unei creșteri cu 23% a volumului de vânzări, ajungând la un total de 258 de unități tranzacționate (apartamente, plus parcările și terenurile de curte aferente pachetului), se menționează într-un comunicat al companiei.
Din cele 258 de locuinte vândute în această perioadă, 156 unități au fost contractate în Greenfield Residence Băneasa și 102 unități reprezintă locuințe de lux din ansamblul rezidențial Luxuria Residence, din zona Expoziției. Apartamentele vândute au totalizat o suprafață construită de 21.877 mp. Rezultatele înregistrate depășesc nivelul record de încasări înregistrate anul trecut, când compania a avut cele mai bune rezultate din ultimii 10 ani.
În plus față de contractele de vânzare-cumpărare înregistrate, la 30 septembrie 2020 erau încheiate precontracte de vânzare-cumpărare și rezervări pentru alte 217 de apartamente în Greenfield și Luxuria, cu o valoare de 120,65 milioane de lei, estimate a se transforma în venituri în perioada T4 2020 – 2022.
„Primele 9 luni ale acestui an au adus în plus o schimbare în structura vânzărilor, ansamblul premium Luxuria mărindu-și contribuția la 40%. Ansamblul Greenfield generează în continuare o pondere semnificativă din venituri, de circa 60%, iar în viitorul apropiat ne așteptăm să înregistrăm vânzări importante și în Constanța, în proiectul Boreal Plus, pe măsura ce avansăm cu lucrările de construcție”, a spusSorin Apostol, CEO Impact Developer & Contractor.
Impact Developer & Contractor SA este singurul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori București. De-a lungul activității sale, societatea a dezvoltat 16 ansambluri rezidențiale în București și în țară, însumând peste 450.000 de mp construiți și peste 4.000 de unități livrate.
Printre proiectele de referință ale dezvoltatorului se numără Greenfield Băneasa și Luxuria Residence. Recent, compania demarat construcția unui proiect rezidențial premium în Constanța, Boreal Plus, care va include 18 vile și 673 de apartamente.
TVA de 5% – un nou imbold pentru piață
Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: „livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 europ, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare”, potrivit unui amendament al grupului parlamentar PSD, informează news.ro.
Prevederile actului normativ intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021.
Senatul a respins proiectul de lege, ca prim for sesizat, pe 11 august, iar pe 20 octombrie Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, iniţiativa.