Mega-escrocherie cu indemnizaţii de creştere a copilului – 1,6 milioane de euro

0

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din Călăraşi au făcut 50 de percheziţii în Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti la persoane care au inventat, în baza unor acte false, indemnizaţii de creştere a copilului foarte consistente, primind între 2017 şi 2020 peste 1,6 milioane de euro.

Au fost duse la audieri 37 de persoane, anunţă DIICOT, care sunt acuzate de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.

Membrii grupării găseau persoane devenite de curând părinţi sau care urmau să devină părinţi în perioada imediat următoare şi care erau fără venituri sau cu o situaţie materială precară. Aceştia au acceptat să utilizeze documente false, puse la dispoziţie de către membrii grupului, pe baza cărora să obţină indemnizaţii generoase de creştere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, cu membrii grupării.

Ca să obţină aceşti bani, suspecţii au înfiinţat firme fantomă şi au făcut angajări fictive, cu salarii foarte mari.

Aceste societăţi comerciale erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, aşa că nu se achita, pentru perioada precizată, niciun fel de impozit pe salariu, astfel că acestea au ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.

Au existat şi situaţii în care unii beneficiari au refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizaţie membrilor grupării organizate. În aceste cazuri, membrii grupului infracţional organizat au apelat la recuperatori sau au făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului.

Pentru a evita astfel de situaţii, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracţional organizat au reţinut cardurile beneficiarilor şi au retras din bancomate indemnizaţia, de această dată, ei fiind cei care, lunar, au înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 8.273.224 lei (1.698.813,9 euro), spune DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here