Economistul-şef al BNR: Măsuri anticriză – săptămână de lucru de patru zile pentru bugetari şi salarii reduse cu 20%

0

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a susţinut într-o conferinţă online în care a făcut o evaluare a economiei româneşti, iar referitor la echilibrarea bugetului, mai ales în perspectiva anului viitor, el a propus săptămână de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducere de o cincime a salariului, ca un echilibru faţă de piaţa de muncă privată.

O altă soluţie ar fi „o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri”, adică o persoană este angajată într-o instituţie de stat doar dacă şapte angajaţi şi-au încheiat contractul de muncă acolo, o măsură folosită şi în trecut.

„Din reduceri de cheltuieli, eu nu văd cum s-ar putea în următorii patru ani obţine mai mult de 1,5 – 2% maxim ajustare. Noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte şi atunci, din cele 7 puncte, din care scădem 2 puncte reducere de cheltuieli, mai rămân 5 puncte aproximativ procente din PIB din creşteri de venituri”, a explicat el.

În aceste condiţii, promisiunea unei mai bune colectări este incertă, consideră Valentin Lazea.

„Mi se spune colectare mai bună de peste 20 de ani. Asta înseamnă că, după câştigarea alegerilor, Guvernul trebuie să lanseze licitaţii pentru dotarea informatică a ANAF, pentru case de marcat electronice, licitaţiile la noi se contestă, iarăşi se organizează, durează”, a arătat economistul-şef al BNR.

El a vorbit şi de necesitatea unei creşteri a ratelor de impozitare, menţionând că impozitul pe proprietate în România este printre cele mai mici din Europa.

„Capitalul intern lipseşte, dar, şi atât cât este capital intern, 80% din el se duce în bunuri imobiliare. De ce se duce? Nimeni nu a făcut o analiză foarte atentă: pentru că tot sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere, să nu-i reinvestească şi să-i bage în imobiliare”, a afirmat economistul-şef al BNR în cadrul conferinţei online „Bugete naţionale în vremuri de pandemie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here