Dan Tudorache, fost primar al Sectorului 1, cercetat penal. Sume colosale în euro cheltuite pe bijuterii, maşini şi case prin intermediul soţiei şi al menajerei

0

Procurorii anticorupţie îl cercetează penal pe Dan Tudorache – fost primar, deputat şi viceprimar al Sectorului 1 din Bucureşti iar acuzaţiile sunt deosebit grave: complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor. Alte două persoane din anturajul primarului sunt de asemenea puse sub acuzare. Tudorache trebuie să plătească, într-o săptămână, o cauţiune de un milion de euro, fosta soţie – 200.000 de euro şi 75.000 de euro pentru cea de-a treia persoană implicată în dosar.

Una dintre acuzaţii, indirect la adresa fostului primar, este taxarea unui comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituţie aflată în subordinea primăriei, arată Direcţia Naţională Anticorupţie. Tot ce trebuia să se întâmple era ca banii pe contract să vină la timp.

Procurorii anticorupţie mai susţin că, în perioada în care a ocupat funcţii publice (2008 – 2018), Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani cu mult mai mari decât veniturile sale licite.

El s-ar fi folosit de soţie şi menajeră ca să ascundă aceste ‘venituri’ iar banii s-au dus pe excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux, maşini, case, şcoli private, împrumuturi, depozite.

La ce se referă infracţiunea de spălare a banilor:

  • depunerea de sume în numerar, prin intermediul fostei soţii şi al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei şi 235.000 euro;
  • achiziţionarea de bunuri imobile pe numele fostei soţii – 305.000 euro şi 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soţii;
  • achiziţionarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 dolari, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro şi un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei şi lănţişor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.);
  • achiziţionarea de acţiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soţii;
  • asocierea în participaţiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soţii, toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracţiuni.

Dan Tudorache, care candida pentru Parlament din partea PSD, a anunţat că s-a autosuspendat din partid, astfel că va pierde mandatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here