Se răcește vremea. Cum îți pregătești centrala pentru iarnă și care sunt cele mai întâlnite defecțiuni

0

Un val de frig ar putea tranzita teritoriul României la începutul lunii noiembrie, avertizează meteorologii. Odată cu răcirea vremii, românii vor fi nevoiți să-și pregătească instalațiile de încălzire pentru a avea un confort adecvat. Cetățenii care au renunțat la sistemul centralizat de încălzire și au dotat locuința proprie cu centrală de apartament pe gaze naturale trebuie să știe câteva aspecte. Vi le prezentăm mai jos.

Centrala termică este unul dintre elementele care îți asigură confort în locuință pe tot timpului anului, furnizându-ți căldură și apă caldă. Cu toate că nu vrei să se întâmple asta, câteodată mai apar erori sau defecțiuni ale centralei, iar unele dintre ele pot fi rezolvate doar de către specialiști, informează site-ul despre-energie.ro.

În funcție de producător și de model, o centrală termică nouă are o garanție de minimum trei ani, în condițiile în care este întreținută și controlată regulat. Se poate să nu ai probleme cu ea nici după ce iese din garanție, ceea ce este ideal. Totuși, trebuie să te aștepți ca odată cu trecerea timpului, uzura și vechimea instalației să-și spună cuvântul.

După 10 – 15 ani de utilizare, unele dintre piese încep să se defecteze. E recomandat să faci un calcul și decât să înlocuiești piese vechi și să plătești un specialist pentru înlocuirea acestora, mai bine înlocuiești centrala cu totul. În mod cert în 10 ani au apărut tehnologii mai avansate și centrale care te vor deservi mult mai bine decât cea veche.

Primul pas: cum îți dai seama că centrala nu mai funcționează normal?

Poți să-ți dai seama dacă centrala ta ar trebui schimbată atunci când aceasta nu mai face față să-ți furnizeze la fel de multă căldură ca în trecut. Un alt semn poate fi dat de apă. Dacă apa încălzită de centrală prezintă reziduuri sau depuneri de rugină și are un gust și un miros ciudat, înseamnă că ar trebui să iei în calcul înlocuirea centralei, dar și a conductelor de legătură.

Dacă reviziile periodice nu sunt realizate la timp, sau nu sunt realizate deloc, atunci trebuie să te aștepți ca durata de viață a centralei tale să scadă considerabil. Piesele se vor deteriora mai repede, centrala va consuma din ce în ce mai multă energie, iar facturile tale vor fi tot mai mari.

Cel mai grav aspect este însă legat de siguranță. O centrală care nu a fost verificată de un specialist de mult timp, poate reprezenta un pericol pentru siguranța ta, a familiei tale, a locuinței tale și chiar a vecinilor, conform despre-energie.ro

TOP 5 defecțiuni

  • Centrala termică nu pornește

În cazul de față trebuie să verifici dacă ai gaz, curent și apă. În lipsa uneia dintre ele, centrala nu va funcționa. Centrala va porni automat atunci când alimentarea cu energie electrică este reluată. Dacă problema este gazul, atunci când se reia alimentarea, ar putea fi necesară o resetare a centralei.

  • Centrala termică se oprește de mai multe ori

Una dintre cauze ar putea fi presiunea scăzută a apei. Verifică presiunea și dacă e necesar mai bagă presiune în centrală. Termostatul din cameră ar putea fi o altă problemă. Asigură-te că ai schimbat bateriile din când în când și că acesta funcționează la parametri normali.

  • Flacăra centralei termice nu se aprinde

Cauzele acestei probleme pot fi mai multe și anume: 

  • temperatura apei din cazan este superioară celei reglate;
  • un robinet de gaz este închis;
  • cazanul are avarii;
  • este prezent aer pe coloana de gaz;
  • presiunea în instalație este prea mică.

Pentru ca centrala să funcționeze, presiunea indicată de manometru trebuie să fie de cel puțin 1,1 bari.

Citiți și: SFATURI PENTRU INTRETINEREA CENTRALEI TERMICE

  • Se aude un zgomot în centrală

Dacă auzi un zgomot ca un șuierat în centrală, nu poate fi un semn bun. Cel mai probabil zgomotul este un semn că schimbătorul de căldură a acumulat impurități sau sedimente. Acest lucru va scurta durata de viață a centralei și îți va crește și consumul de energie. De asemenea și alte zgomote care se aud sunt în general cauzate tot de depuneri. Soluția este apelarea la un specialist pentru îndepărtarea depunerilor.

  • Scurgeri de apă

Scurgerile vor scădea presiunea și vor influența funcționarea centralei. Mai apare situația în care, atunci când presiunea este prea mare, centrala va elimina surplusul de apă printr-o supapă. Totuși, dacă observi scurgeri de apă, este bine să chemi un specialist pentru a verifica sistemul.

Mai multe amănunte și informații pe larg, puteți găsi AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here