3 martie – Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice. Branduri globale se alătură campaniei WWF

0

Viaţa sălbatică în pericol de dispariţie. WWF trage un semnal de alarmă, oamenii şi natura au nevoie de speciile sălbatice. Pe 3 martie este Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice.

World Wide Fund for Nature (WWF) îşi uneşte forţele cu branduri locale şi internaţionale în campania #WorldWithoutNature, pentru a arăta cât de goală ar fi lumea noastră fără natură.

Dispar speciile sălbatice

Organizaţia atrage atenţia asupra faptului că am pierdut două treimi din populaţiile speciilor sălbatice, la nivel global, în ultimii 50 de ani.

Astfel, timp de trei zile, panda, leul, ursul, vulturul, albina şi multe altele vor dispărea din logourile unor companii şi organizaţii cunoscute din România. Din fericire, aceste specii se mai găsesc în natură, dar declinul lor este îngrijorător.

Cifrele sunt alarmante

Vieţuitoarele sălbatice, precum mamiferele, peştii, amfibienii, reptilele sau păsările dispar într-un ritm alarmant: 69% din populaţiile acestor specii au dispărut în ultimele cinci decenii, conform Raportului Planeta Vie 2022.

Campania de anul acesta este cu atât mai importantă, cu cât vine imediat după acordul istoric de la Montreal de a acţiona la nivel global pentru oprirea degradării naturii până în 2030. Este încurajator să vedem atât de multe branduri care au răspuns iniţiativei noastre şi ne dorim ca prin intermediul campaniei mondiale #WorldWithoutNature din acest an să convingem publicul să aprecieze generozitatea naturii de a ne oferi beneficii pentru sănătatea şi rezilienţa noastră. Suntem încântaţi să vedem oameni, companii, ONG-uri care se alătură acestui demers pentru a opri pierderea biodiversităţii. Acţionăm împreună pentru o planetă mai bună„, a declarat Orieta Hulea, director general WWF România.

Dacă vom consuma resursele în acelaşi ritm, pierderea accelerată a naturii va continua, având un impact major asupra capacităţii planetei de a susţine generaţiile actuale şi viitoare. Astfel, în cei aproape 62 de ani de când a fost fondată ca organizaţie de conservare a naturii sălbatice, WWF a făcut eforturi semnificative pentru refacerea populaţiei de panda uriaş în China, specia fiind clasificată ca „vulnerabilă” conform IUCN şi nu ameninţată.

Însă, nu acelaşi lucru se poate spune despre populaţia delfinilor roz de râu din Amazon, care a înregistrat o scădere cu 65%, din anul 1994 până în 2016, în Rezervaţia de Dezvoltare Durabilă Mamiraua din statul brazilian Amazonas. Un alt exemplu este gorila estică de câmpie, a cărei populaţie a înregistrat un declin de aproximativ 80% în Parcul Naţional Kahuzi-Biega din Republica Democrată Congo, între 1994 şi 2019.

Habitate naturale distruse

La fel, şi populaţia de leu de mare australian a scăzut cu 64% între 1977 şi 2019. Cauzele principale sunt distrugerea habitatelor, blocarea rutelor de migraţie, braconajul şi modul în care ne producem hrana: producţia de alimente a cauzat 70% din pierderea biodiversităţii pe uscat şi 50% din apa dulce.

Peste 50 de branduri internaţionale şi 7 din România îşi arată angajamentul faţă de conservarea biodiversităţii şi renunţă temporar la elementele de natura din logo, precum: Jysk, Mega Image, Garanti Bank, România Sălbatică, Zumm, Propark şi Zăganul.

Note:
Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice: https://wwf.ro/implica-te/ziua-mondiala-a-vietii-salbatice
Raportul Planeta Vie 2022: https://cdn.wwf.ro/uploads/2022/10/12162428/LPR2022RO-complet.pdf

Despre Ziua Mondială a Vieții Sălbatice/ World Wildlife Day

Ziua Mondială a Vieții Sălbatice este sărbătorită în fiecare an pe 3 martie, data la care a fost semnată Convenția privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie (CITES). La nivel global, aceasta protejează 38.700 de specii de animale şi plante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here