Compania Alstom a finalizat prima fază a lucrărilor pe Magistrala 5 de metrou din bucurești (Drumul Taberei – Eroilor), reușind într-un termen record să implementeze cel mai modern sistem de control și management al traficului din România.
Lucrările pentru noua linie cu centralizare electronică au fost finalizate în mai puțin de un an, acesta fiind un record de rapiditate, şi urmează implementarea fazei a doua a contractului, care presupune instalarea de funcţionalităţi moderne de control şi management al traficului, care pot duce la un interval de succedare a trenurilor de sub 60 de secunde, a explicat, ieri, directorul general al Alstom Transport România, Gabriel Stanciu, într-o întâlnire cu jurnaliştii.
Acesta este primul sistem CBTC (Communication-based Train Control – n.r.) implementat în rețeaua de metrou din România. Noul sistem va crește capacitatea liniei cu 30%, cu un consum de energie cu 30% mai redus.
Proiectul prevede operarea automată a trenurilor (ATO), centralizarea computerizată și monitorizarea centralizată a trenurilor (centru de control operațional, OCC), precum și sisteme dinamice de anunțare și informare a pasagerilor.
„Compania Alstom este foarte mândră de acest proiect de pionierat pentru CBTC pe Magistrala 5 a Metroului București, în plus față de serviciile complete de întreținere a flotei de trenuri pe care le furnizăm de 16 ani. Noul sistem va contribui la exploatarea îmbunătățită a metroului în beneficiul clientului nostru și al pasagerilor. CBTC este un sistem modern de control al traficului, adaptat la provocările mobilității urbane”, a spus Gabriel Stanciu, Directorul General Alstom pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.
Stanciu: Nu cred că există vreo şansă ca anul acesta M5 să nu fie dată în folosinţă
Totodată, Gabriel Stanciu a exclus posibilitatea ca darea în folosinţă a metroului din Drumul Taberei să nu aibă loc până la finele anului în curs, cu excepţia apariţiei vreunei alte probleme, care poate fi ascunsă „undeva în adâncul pământului”.
Potrivit lui, nimeni nu poate avansa un termen pentru darea în folosinţă a metroului din Drumul Taberei, pentru că nu se ştie cât va dura remedierea problemei cu infiltraţiile apărute în zona Moghioroş.
„La ora asta nu cred că are nimeni un termen exact, pentru că este o chestiune în care sapi şi descoperi. Şi a şi plouat destul de mult, iar acolo solul este nisipos şi dacă intervii agresiv există riscul de destabilizare a întregii structuri. De rezolvat, se va rezolva, dar depinde în cât timp”, a spus el.
Promisiuni electorale: „În 3 ani aici va fi stația ta de metrou”
„Proiectul ăsta a început în 2011. Suntem în 2020, au trecut nouă ani şi pare aşa, văzut din exterior, că s-a întins foarte mult lucrarea. Eu vin să vă spun azi ceva ce vi se va părea şocant: noi am făcut un record mondial, pe proiectul ăsta, de rapiditate, pentru că în mai puţin de un an am instalat centralizare electronică în 10 staţii şi 10 intervale şi e dat la gata”, a spus Gabriel Stanciu.

„Pe 29 mai am trimis la Metrorex notificarea de realizare substanţială a contractului. Este un record mondial de viteză pentru că nu a făcut nimeni proiectare şi execuţie de o asemenea viteză. În contextul ăsta (de întârziere a dării în folosinţă a Magistralei M5 – n. r.) e paradoxal să zică cineva că am făcut un record viteză în condiţiile în care proiectul pare întârziat atâţia ani. Cu toate acestea, e foarte adevărat. Proiectare rapidă, execuţie foarte rapidă. Noi acum aşteptăm să mai termine ceilalţi antreprenori una-alta prin tunel ca să putem începe procedurile de testare finală cu clientul”, a adăugat acesta, citat de Agerpres.
Potrivit lui Stanciu, tehnologia de pe Magistrala 5 ar permite „dispariţia mecanicului complet”, adică operarea complet automatizată a trenurilor, „numai că Metrorex nu a optat pentru această variantă”.

Alstom echipează Magistrala 5 cu gama Urbalis 400, care încorporează tehnologie de ultimă generație de control al traficului. Urbalis 400 este un sistem avansat de control al traficului pentru controlul trenului bazat pe comunicații, care va contribui la reducerea congestionării traficului din București deoarece sistemele cresc capacitatea de transport cu intervale de succesiune a trenurilor de până la 90 de secunde.
Modernizat în permanență și conceput special pentru linii de metrou cu un număr mare de pasageri, sistemul oferă o gamă de funcții considerabilă, care contribuie la reducerea intervalului de succesiune a trenurilor și creșterea vitezei medii.
Alstom activează în România de peste 25 de ani și deține poziții de lider în soluții de control al traficului și de electrificare feroviară. Compania are în prezent în derulare proiecte de reabilitare și modernizare a căilor ferate la nivel național, în diferite etape de implementare. Din 2004, Alstom furnizează servicii complete de întreținere pentru cele 83 de trenuri non-Alstom ale flotei metroului din București. |