La Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Victor Babeş” din Capitală a fost inaugurată vineri o secţie modulară, care va putea primi 500 de bolnavi de coronavirus, cu forme uşoare. Spitalul modular a fost ridicat în termen record, de doar două săptămâni, de către angajații Companiei Municipale de Consolidări.
„Inaugurăm astăzi la Bucureşti cel mai mare spital modular COVID din ţară. Acesta va putea să primească 500 de pacienţi îmbolnăviţi cu coronavirusul de tip nou, cu forme uşoare. Formele mai complexe vor fi tratate în continuare în spitalele de boli infecţioase. Fiecare salon are pe lângă pat: noptieră, dulap şi boiler pentru apă caldă. De asemenea, aer condiţionat. Cadrele medicale au pregătită deja o zonă dedicată, specială, pentru realizarea documentaţiilor medicale, dar şi pentru odihnă”, a spus primarul general, Gabriela Firea.
„Nu ne dorim să ajungem în punctul ca bucureștenii să le folosească, dar este necesară pregătirea în astfel de situații, pentru a ne organiza din timp pentru o eventuală evoluție viitoare. Dacă va fi nevoie, însă, de aceste spații, cei care vor veni au deja asigurate toate condițiile”, a spus Gabriela Firea.
Potrivit primarului general, lucrările au fost realizate în termen record, de doar două săptămâni, de Compania Municipală Consolidări.
„Reamintesc, acum avem o perioadă de acalmie, dar ne pregătim din timp pentru că nu știm care poate fi evoluția epidemiei, ne dorim să nu intrăm în criză în cazul unui val de îmbolnăviri, și să stăm atunci să căutăm soluții. În orice caz, nu sunt bani irosiți, pentru că – fiind o construcție cu structură metalică – tot ceea ce este aici va fi refolosit, la finalul pandemiei, pentru organizarea de șantier a Spitalului Metropolitan”, a adăugat primarul Capitalei.

Noul Spital modular Covid-19 este edificat pe amplasamentul viitorului Spital Metropolitan.
Din punct de vedere administrativ, acesta constituie o secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” și va fi predat conducerii acestei unități medicale din subordinea Primăriei Capitalei – care a participat astăzi la vizita în teren.

Spitalul beneficiază, totodată, de rețea de canalizare construită independent de sistemul de canalizare al Bucureștiului, conform normelor, și de sursă alternativă de electricitate.

Cele peste 250 de containere utilizate, canalizarea, electricitatea, echipamentele și dotările au costat până în 2 milioane de euro.

Prezent la evenimentul de inaugurare, Emilian Imbri, manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” a spus că „acest spital este, practic, unul suplimentar față de spațiile pe care le avem deja, are capacitate similară Spitalului Babeș. Pacienții cu forme ușoare vor putea fi tratați foarte bine aici. Spațiul permite inclusiv acces cu cărucior sau brancardă, dacă va fi nevoie.”

La rândul său, Ablachim Turchez, manager medical ASSMB, a precizat că “lucrările sunt finalizate, urmează etapa a doua, în care colegii noștri de la Spitalul Victor Babeș vor stabili exact ce este nevoie pentru ca, în continuare, să organizăm activitatea din punct de vedere medical: condițiile de echipare/dezechipare a personalului etc”.

Simin Florescu, director medical la Spitalul Victor Babeș: “Vorbim de o situație care se apropie de un platou al epidemiei, dar nu putem spune că s-a terminat cu virusul. Epidemia nu s-a terminat, nu există încă vaccin, nici nu știm când vom avea, ca urmare spațiile de aici sunt o rezervă binevenită la ceea ce avem deja în funcțiune.”
