Moment important pentru autostrada Sibiu-Pitești, după 3 ani de tatonări – LIVE

0

Premierul Ludovic Orban participă, luni, de la ora 15:00, la semnarea contractului pentru execuția Secțiunii 5 – Curtea de Argeș – Pitești din Autostrada Sibiu-Pitești.

Contractul pentru circa 30 de kilometri din autostrada A1 Sibiu – Pitești, mai exact secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș, va fi semnat astăzi, după aproape trei ani de când a fost lansată oficial licitația.

Contractul va fi semnat cu constructorul italian Astaldi și va avea ca termen 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție. Valoarea estimativă a contractului la licitație era de circa 390 de milioane de euro, dar suma exactă (care ar putea fi mai mică) va fi anunțată de CNAIR odată cu semnarea contractului.

Licitația pentru Secțiunea 5 din A1 Pitești – Sibu a fost lansată în iulie 2017, iar ofertele au fost depuse câteva luni mai târziu. De atunci și până acum rezultatul procedurii a stat agățat într-o procedură greoaie de evaluat ofertele și o serie de contestații în cascadă depuse de unii ofertanți.

Orban: O să aplaud acest contract când va fi gata construcția

După semnarea contractului încheiat între CNAIR și Astaldi, premierul Ludovic Orban a menționat că „nu am aplaudat semnarea contractului, o să aplaud dacă acest contract va fi finalizat în cele mai bune condiţii şi de preferat înaintea termenelor stabilite acolo. 12 luni proiectarea şi patru ani execuţia mie mi se pare o perioadă de timp prea lungă”.

El a menționat că se așteaptă ca Astaldi să realizeze lucrări de calitate, având în vedere că a mai realizat și alte proiecte pe teritoriul României.

La rândul său, reprezentantul firmei constructoare a dat asigurări că se intenţionează scurtarea termenelor de execuţie, dacă nu vor apărea alte impedimente.

„Suntem şi noi nerăbdători să începem şi vă asigur că vom face tot posibilul pentru ca să scurtăm termenele (…). Ne ducem la Curtea de Argeş, un loc (…) foarte important pentru istoria României şi suntem extrem de mândri că avem posibilitatea să contribuim şi noi la această autostradă”, a declarat Luca Canino, citat de Agerpres.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, prezent la eveniment, a spus că prioritatea acestui an o reprezintă tronsonul de autostradă dintre Sibiu şi Piteşti.

Bode: 2020 este anul autostrăzii Sibiu-Pitești

„După ani de amânări, tergiversări şi blocaje, anul 2020 va fi anul autostrăzii Sibiu-Piteşti. (…) Am răspuns la observaţiile suplimentare solicitate de Comisia Europeană în ceea ce priveşte impactul asupra mediului. Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene şi eu am convingerea că vom primi în perioada următoare aprobarea cererii de finanţare pentru secţiunile 1, 4 şi 5”, a spus Bode.

Proiectul tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti, parte a autostrăzii A1 care va lega Bucureştiul de Nădlac, are o lungime totală de 122,11 kilometri, acesta fiind divizat în cinci secţiuni care traversează trei judeţe: Sibiu, Vâlcea şi Argeş. Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti, cuprinsă între kilometrii 91+761 şi 122+110, va avea o lungime de 30,35 kilometri.

Potrivit CNAIR, valoarea estimată a secţiunii dintre Piteşti şi Curtea de Argeş este de 1.834.035.567 de lei, fără TVA, cu o durată a contractului de 120 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here