Editorial. „Pandemia de nepăsare de la Palate”

0

Traversăm, la nivel global, printr-una dintre cele mai mari crize epidemiologice din ultimii ani, iar o asemenea situație impune măsuri de urgență și o responsabilitate foarte mare din partea autorităților publice. Deși, încă nu este găsită formula care să combată virusul, responsabilii țărilor au obligația de a lua cele mai adecvate măsuri. 

Din păcate, nici România nu a fost ocolită de virus, cele mai multe cazuri fiind din cauza inconștienței sau a lipsei de educație din partea celor care nu au anunțat traseul lor spre România. A fost de ajuns să apară un singur caz și magazinele au fost luate cu asalt de cetățenii cărora li s-a făcut frică. Apoi, apele s-au mai liniștit până la apariția de noi cazuri, iar toate site-urile să publice știri doar pe această temă. Chiar dacă se îndemna la calm, știrile publicate și păreologii apăruți peste noapte nu au făcut altceva decât să alarmeze și mai mult populația. Iar de aici a fost doar un pas până la o panică generală aproape de necontrolat. 
După o absență nemotivată în plină criză, președintele Klaus Iohannis, pe care toată lumea îl invoca și era de negăsit, a făcut aseară primele declarații, după o videoconferinta cu liderii europeni. Deși, cetățenii se așteptau la comunicarea unor măsuri ce vor fi luate în perioada următoare, Președintele nu a declarat nimic concret sau diferit decât ceea ce deja era cunoscut opiniei publice. Având în vedere funcția pe care o deține, Klaus Iohannis trebuia sa vină cu măsuri clare și să dea dovadă de o implicare sporită. 

Problema cea mai mare în tot acest context este economia. Unul dintre cele mai afectate domenii este mediul de afaceri, deoarece oamenii intrați în carantină nu își mai pot susține activitatea la capacitate maximă. Deja, foarte multe companii au dat dispoziții ca angajații lor să lucreze de acasă sau au schimbat orarul de lucru pentru a evita orele de vârf în mijloacele de transport. Astăzi, Klaus Iohannis a stat doar 20 de minute la cea mai importantă ședință de criză, în urma căreia s-a anunțat că se vor lua măsuri care să susțină economia și să nu existe o criză puternică. În asemenea situație, Guvernul ar fi trebuit deja să vină cu aceste măsuri, nu să prelungească și mai mult acest blocaj. Dar, în loc de măsuri, în cadrul acestei ședințe, preocupările au fost de laudă la adresa premierului demis: „vreau să îmi exprim toată aprecierea pentru Premierul Orban”. Să le spună cineva să lase aplauzele la finalul bătăliei, nu în mijlocul ei, ca pierd timp prețios de gândire. Un set de măsuri care să susțină economia în această perioadă este vital pentru România. 

De asemenea, nu este de ajuns un mesaj de solidaritate pentru românii din Diaspora care trec prin clipe grele. Doar cu „grijă și responsabilitate” nu putem fi alături de compatrioții noștri. Este necesară o comunicare eficientă între state și un ajutor reciproc, de la personal medical, la resurse financiare și sanitare. Să nu uităm că Diaspora a avut un cuvânt mare de spus la alegerile prezidențiale, iar acum nu îi ajută mesaje de solidaritate. Ajutorul concret le-ar fi mai de folos. 

Pe lângă acestea, Klaus Iohannis a declarat că „sănătatea și siguranța cetățenilor români reprezintă prioritatea zero, orice alt lucru trece în plan secund!”. Așadar, guvernanții ar trebui să conștientizeze gravitatea situației și să înceteze joaca de-a anticipatele, pentru ca acest lucru nu este prioritar acum. Lupta politică nu ar trebui să existe, ci este nevoie de o mobilizare exemplară. Criza politică trebuie să înceteze de îndată! Nici desemnarea candidaților la primării nu era prioritară, însă, pentru unii, pacea de la Modrogan predomină în topul priorităților. În loc să se concentreze asupra crizei, pe care OMS tocmai a declarat-o pandemie, la noi se merge pe principiul ”țara arde si baba se piaptănă”. Și ne mai mirăm de ce nu gestionăm asemenea cazuri. 

Dacă se dau doar sfaturi și se exprimă o grijă constantă, populația nu se va calma și nici situația nu va fi ținută sub control. România are nevoie de măsuri concrete și de oameni pregătiți! Mai ales de oameni pregătiți. În schimb, țin să îi felicit pe medici, singurii eroi din aceste zile. Iar unii jurnaliști să lase cancan-urile si show-urile la sertar.

Denis Radu, analist. Asociația Prin Noi Înșine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here