UPDATE: A 3-a Ordonanță Militară. De mâine, românii nu mai au voie să iasă din casă decât pentru urgențe, aprovizionare curentă sau pentru a merge la serviciu

0

UPDATE 22.15: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, marți seara, care sunt restricțiile impuse prin Ordonanța Militară 3, care vizează interzicerea părăsirii locuințelor. Astfel, se va putea părăsi domiciliul doar în anumite condiții, iar persoanele în vârstă de peste 65 de ani vor avea voie să plece de acasă doar între orele 11.00-13.00.

Declarații Marcel Vela:

  • Luăm măsuri mai dure, pe care le-am anuntat deja, in primele două ordonante militare
  • Comportamemtul nostru va face diferenta in zilele care urmează
  • Sănătatea celor dragi depinde de sanatatea noastra, dar si de restrcitiile ce vor intra in vigoare de mâine 
  • Ii indemn pe cei ce nu constientizează pericolul să se trezească
  • MAI a emis Ordonanța Militară 3 din 24 martie 2020

ORDONAȚA MILITARĂ 3: 

–  Se interzice circulația tuturor persoanelor cu excepțiile: deplasarea în interes profesional, asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor domestice, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijire copil, asistență pentru persoane vârstnice, deplasări scurte pentru activitate fizică, dar sunt excluse toate activitățile de echipă

– O alta exceptie este pentru donarea de sânge sau în scopuri umanitare

– Circulatia persoanelor care au implinit 65 de ani este permisa numai intre ora 11-13, strict pentru: asigurarea de bunuri care asigura necesitatile de baza pentru om si animal, pentru motive medicale

– Circulația persoanelor de peste 65 de ani este permisa si in afara intervaului 11-13 daca acest lucru se face in interes profesional ori pentru realizarea de activitati agricole.

– Pentru verificarea motivului deplasării, angajații prezintă adeverința de serviciu semnată de angajator. Am cerut să fie acceptată adeverința fără ștampilă.

– Liber profesioniștii, PFA prezintă declarație pe proprie răspundere. Declarațiile trebuie să cuprindă numele, data nașterii, motivul deplasării, data, semnătura. Declarația poate fi prezentată și prin intermediul telefonului, tabelei.

–  Măsura se aplică de mâine, 25 martie, ora 12.00.

–  Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România.

–  Autoritățile locale au obligația să identifice și să adăpostească persoanele fără adăpost.

– Instituțiile publice și firmele au obligația de a marca cu semne vizibile zona pentru clienți. Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea astfel încât să se păstreze distanța socială.

– Se suspendă toate zborurile comerciale spre Franța și Germania pentru o perioadă de 14 zile.

–  Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zonele roșii și galbene dacă nu au măsuri de protecție.

– Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență

Iohannis: Armata va sprijini Politia

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri din cabinet, că vor fi introduse noi restricții pentru cetățeni. De mâine, românii nu mai au voie să iasă din casă decât pentru urgențe, aprovizionare curentă sau pentru a merge la serviciu. Președintele a precizat că persoanele peste 65 de ani nu mai au voie deloc să iasă din casă. Armata va sprijini poliția pentru a asigura respectarea măsurilor, iar în cazul persoanelor aflate în carantină sau izolare vor fi folosite dispozitive electronice, astfel încât să poată fi controlate.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

„Tocmai am încheiat o ședință de lucru pe care am convocat-o. Au participat, împreună cu mine, Prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul de Interne, ministrul Sănătății și ministrul Apărării.

Împreună am evaluat situația care, după cum știm cu toții, devine din ce în ce mai complexă, situația creată, evident, de epidemia de coronavirus.

Am discutat împreună măsurile suplimentare care se cer luate în această perioadă și pot să vă spun în acest moment că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situația să îngrădim, să încetinim răspândirea infecției.

Astfel, se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul „stăm acasă”.

Evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta.

Însă aceste restricții devin obligații!

Am convenit totodată ca în această perioadă să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral.

În afară de aceste chestiuni, am convenit să folosim și Armata, pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție.

Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez – persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale. Și, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă.

Am discutat și alte măsuri care se cer luate, fie prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fie prin Hotărâri ale Guvernului, fie prin ordine militare. Aceste restricții, pe care tocmai le-am menționat, vor fi prelucrate în cursul zilei de astăzi într-o ordonanță militară, ordonanță militară care se va finaliza până la sfârșitul acestei zile.

Și restricțiile, dragi români, vor intra în vigoare începând de mâine.

De la ora 14.00, președintele va avea o videoconferință cu managerii de spitale, premierul, ministrul de Interne, ministrul Sănătății, Ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă și ministrul Transporturilor Lucian Bode.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here