A fost declarată pandemie de coronavirus la nivel mondial. Câți oameni au fost infectați și care sunt țările cele mai afectate

0

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri că epidemia de Covid-19 poate fi caracterizată ca pandemie.

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus”, a adăugat el.

„Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”, a spus Ghebreyesus.

„OMS a evaluat acest focar 24 de ore din 24 şi suntem profund îngrijoraţi atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune”, a afirmat acesta, într-o conferinţă de presă la Geneva.

”Am estimat, deci că Covid-19 poate fi calificat drept pandemie” – a spus el.

În ultimele două săptămâni, numărul de cazuri de Covid-19 în afara epicentrului epidemiei în China a crescut de 13 ori şi numărul ţărilor afectate s-a triplat, a spus şeful OMS.

„Descrierea situaţiei drept pandemie nu modifică evaluarea ameninţării prezentate de acest coronavirus. Nu schimbă ceea ce face OMS şi nu schimbă ceea ce ar trebui să facă ţările”, a adăugat oficialul.

Şeful OMS a estimat că în „zilele şi săptămânile următoare”, numărul de cazuri, decese şi ţări afectate va creşte. Dar lansat, încă o dată, apelul ca ţările să acţioneze pentru a limita epidemia, care a provocat până acum peste 4.000 de decese în întreaga lume.

În pofida declarării unei pandemii, care în mod obişnuit este înţeleasă ca un focar greu de controlat care se răspândeşte pe plan internaţional, Tedros Adhanom Ghebreyesus subliniază că este încă posibil să se reducă numărul de noi infecţii cu măsuri ferme de politică de sănătate.

”Toate ţările pot schimba cursul acestei pandemii’, ”trebuie să fim mai agresivi”, a adăugat directorul OMS.

Apărut în decembrie în China, coronavirusul afectează toate continentele, cu excepţia Antarcticii şi perturbă viaţa economică zilnică într-un număr tot mai mare de ţări.

„Iranul şi Italia sunt în prima linie, ele suferă”, a declarat directorul executiv al Programului de Urgenţă al OMS, Michael Ryan, exprimându-şi convingerea că alte ţări vor experimenta aceeaşi situaţie.

„În prezent, în Iran, există o penurie de aparate de respiraţie, oxigen”, a spus acesta, în timp ce directorul OMS a promis mai mult sprijin pentru Iran.

Pandemia anterioară declarată de OMS a avut loc în 2009, pentru focarul de gripă H1N1. Este prima dată când o epidemie cauzată de un coronavirus este considerată ca atare, scrie EFE.

Conform datelor centralizate de https://www.worldometers.info, numărul persoanelor infectate cu covid-19 a depășit 125.000 la nivel mondial. Până în prezent au fost înregistrate peste 4500 de decese, iar 67.000 de pacienți s-au vindecat.

Top 15 state cu cele mai multe cazuri de persoane depistate cu Coronavirus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here