Vot istoric în SUA. Donald Trump, pus sub acuzare

0

Camera Reprezentanților a adoptat cele două articole prin care Donald Trump este pus sub acuzare,fiind astfel deschisă procedura pentru destituirea președintelui SUA, ce urmează a fi confirmată în urma votului care va fi dat în luna ianuarie de Congres, dominat însă de republicani.

Donald Trump ar deveni astfel al treilea preşedinte al SUA care face obiectul unei proceduri de destituire, în cazul unui vot favorabil punerii sub acuzare.

În 1868, Andrew Johnson a fost pus sub acuzare, iar apoi Bill Clinton în 1998, dar ambii au fost achitați de Senat. Richard Nixon a demisionat înainte să fie destituit, în 1974.

Următorii paşi ar urma să aibă loc în luna ianuarie,  când Trump se va afla în faţa Senatului, care va trebui să decidă dacă ar trebui să fie condamnat şi demis.

Senatul este însă  controlat de republicani, care nu au dat nici cel mai mic semn ca ar intenţiona să-l găsească vinovat pe Donald Trump. Pentru ca acesta să fie condamnat, este necesară o majoritate de două treimi dintre cei 100 de membri.

Ce spune Donald Trump

Donald Trump priveşte partea bună, după adoptarea celor două articole şi spune că fiecare dintre Republicani a votat pentru el.  

„N-am pierdut nici un vot din partea Republicanilor. Partidul Republican n-a fost niciodată mai unit ca acum”, a spus Donald Trump în timpul unei adunări în Michigan, imediat după încheierea votului.

„Democraţii încearcă să anuleze votul a zeci de milioane de americani”, a mai spus acesta.

Camera Reprezentanţilor a decis pentru primul articol care vizează „abuzul de putere” adoptarea cu 230 de voturi „pentru” şi 197 „împotrivă” şi o abţinere, iar cel de al doilea articol pentru „obstrucţionarea Congresului” a fost adoptat cu 229 voturi „pentru” la 198 „împotrivă” şi o abţinere.

Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, care intenţionează să obţină al doilea mandat de patru ani la alegerile din noiembrie 2020, este vizat de două capete de acuzare în vederea unei eventuale destituiri, şi anume de abuz de putere şi de obstrucţionarea activităţii Congresului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here