Războiul gunoaielor la Brașov. Scripcaru detronează orașul declarat cel mai curat, de dragul intereselor. Cum a creat edilul haos la salubrizare

0

Deși firma Brai-Cata și-a făcut treaba în anii trecuți, drept dovadă că orașul Brașov a fost în 2018 în topul celor mai curate orașe, edilul Brașovului, Gheorghe Scripcaru, a decis să schimbe peste noapte firma de salubrizare. 

Concret, în a doua jumătate a lunii trecute, primarul Braşovului, George Scripcaru, anunţa că de la 1 decembrie, operatorul de salubritate Brai Cata va mai putea ridica deşeurile numai în cartierul Noua.

Motivul, societatea nu poate ridica deseurile. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al primariei recunoaste ca Brasovul este curat acum si a fost mult timp curat.

Mai exact, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a explicat faptul că „municipalitatea a transmis operatorului un act adiţional la contractul de prestare a serviciilor de ridicare a deşeurilor menajere, însă juriştii acestei firme nu au fost de acord cu acest document. În acest moment se poartă discuţii între jurişti, iar firma îşi desfăşoară activitatea, pentru a se găsi o soluţie convenabilă ambelor părţi. De altfel, în ultimele zile nu au mai fost probleme cu ridicarea deşeurilor de către Brai Cata”, a declarat Toarcea.

Reamintim că în a doua jumătate a lunii trecute, primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat că de la 1 decembrie, cu excepţia cartierului Noua, toate celelalte cartiere deservite de Brai Cata ar fi urmat să fie preluate de Comprest. Juriştii de la Brai Cata nu se „dau bătuţi”, primăria anunţă că se caută „soluţii convenabile ambelor părţi”

Braicata are obligatia, conform contract, de a asigura serviciul de salubrizare menajeră (de la populație și persoane juridice) în zona centrului istoric, Șchei, Scriitorilor, Valea Cetății, Astra și Noua.

Licitatie cu cantec la Brasov

Primăria Braşov a anulat cea de-a doua licitaţie pentru atribuirea pentru 8 ani a contractului de ridicare a gunoiului menajer de la populaţie şi persoane juridice, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a emis o decizie în acest sens, astfel că procedura va fi reluată.  Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea a declarat că nu a fost primită încă şi motivarea deciziei. „Aşteptăm motivarea, pentru a vedea ce trebuie făcut mai departe. Trebuie să vedem care sunt aspectele ce trebuie îmbunătăţite în ceea ce priveşte procedura de atribuire”, a explicat reprezentantul municipalităţii braşovene. Acesta a mai spus anularea licitaţiei nu va afecta ridicarea deşeurilor menajere, având în vedere că Primăria Braşov a semnat un contract valabil până în anul 2021, care poate fi reziliat în momentul în care se finalizează licitaţia pentru concesionara acestui serviciu.

Această a doua licitaţie pentru colectarea deşeurilor menajere de la populaţie a fost lansată în 28 august 2019. Valoarea estimată a contractului, cu o durată de 8 ani, este de 836.831.800 de lei, inclusiv TVA (176,92 milioane de euro). Procedura a fost contestată de două firme intersate, despectiv Comprest Braşov şi Romprest Bucureşti. Contestatarii au cerut unicipalităţii să modifice unele prevederi din caietul de sarcini, apoi să prelungească termenul limită de depunere a ofertelor.

În prezent, colectarea deşeurilor din municipiul Braşov este realizată de Asocierea Comprest şi Brai-Cata. Totuşi, nu este exclus ca în perioada următoare Brai-Cata să iasă din schemă, având în vedere că Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a făcut un audit, iar primarul Braşovului a declarat în urmă cu mai bine de o săptămână că este posibil ca acest operator să îşi piardă licenţa.
Edilii au mai încercat şi la sfârşitul lui 2017 să deruleze o licitaţie pentru concesionarea serviciului, ţinând cont că acesta se derulează pe baza unor contracte încheiate în 2005 şi prelungite. Şi această licitaţie a fost anulată în luna februarie a anului trecut, după ce  a fost contestată de ofertanţi, nemulţumiţi de condiţiile dure impuse prin caietul de sarcini.
În conformitate cu cerinţele din caietul de sarcini, operatorul ar fi trebuit să îşi doteze toate maşinile de ridicare a gunoiului cu soft de identificarea a recipientului şi implicit al utilizatorului, citirea realizându-se în momentul golirii acestuia, sistem electronic pentru cântărirea deşeurilor şi emiterea de tichet privind cantitatea, utilizatorul, tipul deşeului colectat, volumul colectat si tariful unitar al prestatiei, soft pentru memorare si transmiterea la sediul operatorului a datelor mai sus mentionate.

În plus, să doteze toate punctele de colectare cu recipienţi de colectare separată (selectivă) pentru minim patru fracţii reciclabile: hârtie/carton, plastic, sticlă şi metal şi separat fracţia umedă, inscripţionaţi corespunzător fracţiei colectate; să pună, gratuit, la dispoziţia persoanelor fizice, care locuiesc la casă, saci şi minimum două pubele, una pentru deşeuri menajere şi una pentru deşeuri reciclabile; Nu în ultimul rând, autospecialele de ridicare a gunoiului ar fi urmat să fie doar cu motoare Euro VI şi cu GPS.

Comprest, firma de casa a lui Scripcaru

Edilul a anuntat, recent, ca intentioneaza sa dea o parte din serviciul de salubrizare firmei Comprest. Asta pana se va finaliza licitatia.

Comprest este firma de casa a edilului Scripcaru, presa locala relatand faptul sa societatea l-a ajutat inclusiv in campania electorala locala pe primarul Brasovului. Totodata, Comprest a primit de la Primarie mai multe contracte de-a lungul timpului: mobilier urban, locuri de joca, salubrizare, etc.

Comprest SA a fost multă vreme asociată grupului de interese Bittner, amicul de afaceri al domnului Cocoș, fostul soț al refugiatului politic în Costa Rica, Elena Udrea, mare susținătoare a lui Scripcaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here