BNR a cheltuit peste un miliard de euro din rezervă pentru a susține leul

0

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit masiv pe piețele valutare pentru a susține cursul de schimb al leului după ce ingrijorările cu privire la efectele creșterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflației și bugetului au dus leul la un minim istoric. Doar în luna noiembrie, BNR a cheltuit din rezervă aproape un miliard de euro.

Adrian Vasilescu, consilier în cadrul BNR, a explicat la Digi 24 că scopul rezervei naţionale este de a plăti, la nevoie, datoriile statului şi de a interveni pe piaţă pentru a asigura stabilitatea valutară a acesteia. Banca Națională nu numai că are dreptul, ci are obligația să intervină, potrivit lui Vasilescu.

„S-a spus, s-a scris, prin televiziuni, prin cercuri, că Banca Națională a scos un miliard, a sacrificat un miliard de euro din rezervă ca să susțină leul. În primul rând, această rezervă internațională nu este undeva un dar pe care statul român l-a făcut Băncii Naționale: ia-ți rezerva asta. Nu! Banca Națională și-a făcut singură rezerva din acțiunile economice, iar în partea asta care se ocupă cu rezerva este o echipă căreia în Banca Națională i se spune echipa brianților. Ei ‘se joacă’ cu 40 de miliarde, o rezervă de 40 de miliarde de euro, care de foarte multe ori este doar zăngănită, în sensul că nu scoate niciun euro din rezervă, dar și când este nevoie – am citit: Banca Națională n-are dreptul să intervină oficial, așa că a intervenit neoficial – asta e o absurditate. Banca Națională nu numai că are dreptul să intervină, ea are OBLIGAȚIA să intervină, pentru că rezerva de-asta este”, a explicat Adrian Vasilescu, conform Digi24

„Rezerva are două scopuri. În primul rând, Banca Națională trebuie să plătească datoriile statului. Ministerul Finanțelor are un cont la Banca Națională și uneori le plătește din propriul cont; alteori, vine cu lei și Banca Națională schimbă leii în valută. Datoriile statului trebuie plătite. În luna noiembrie, datoria statului a fost de 1,5 miliarde. Banca Națională a scos 1,5 miliarde din rezervă și a plătit datoria statului. Cei care citesc după ureche piața valutară s-au uitat la diferența dintre nivelul rezervei din noiembrie față de nivelul rezervei din octombrie, care e mai mică cu un miliard – pentru că au mai și intrat bani – dar în special a fost plătită datoria. Au văzut diferența de un miliard și au zis: Asta este! Miliardul ăsta a dispărut că Banca Națională a intervenit și… și de-aici… Rezerva statului cheltuită! Nu! Această rezervă este în fapt adunată de Banca Națională și prin lege scopul ei este să plătească datoria și să intervină pe piață atunci când se produce un exces de depreciere sau un exces de apreciere, ceea ce înseamnă destabilizarea pieței valutare.

Rezerva asta are scopul precis de a asigura stabilitatea pieței valutare , stabilitatea pe care Banca Națională a asigurat-o din prima zi a crizei, în toamna lui 2008, și până astăzi piața valutară a rămas stabilă și în același timp foarte bine alimentată piața valutară românească, pentru că avem leu convertibil. Dacă ai declarat leul convertibil, în orice clipă trebuie să ai posibilitatea pe piața ta să schimbi valute, să dai valute și să iei lei”, a explicat consilierul pe probleme de strategie al guvernatorului BNR.

La începutul acestei luni, purtătorul de cuvânt de la BNR, Dan Suciu, a declarat că banca nu face niciodată comentarii cu privire la intervențiile sale pe piețele valutare.

În trecut, BNR a intervenit rapid la fluctuațiile valutare pentru a-i proteja pe cei cu credite în euro și a evita ca aceste fluctuații să se răsfrangă asupra prețurilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a spus în mod repetat că fluctuațiile cursului de schimb de până la 5% nu sunt un motiv de îngrijorare.

Rezervele valutare ale României se situează la circa 38 miliarde euro, acestea putând fi utilizate în orice moment pentru protejarea monedei. Aceste rezerve s-au diminuat cu 1,2 miliarde euro numai în luna noiembrie 2019, atât ca urmare a intervențiilor Băncii Naționale dar și a plăților efectuate pentru achiziționarea de rachete Patriot potrivit unui contract semnat cu SUA, a declarat oficialul BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here