Sector 6. Încă 26 de blocuri au fost reabilitate termic, iar 41 sunt aproape finalizate. Proiectele prevăd şi amenajarea de spaţii verzi

0

Săptămâna aceasta încep recepţiile la terminarea lucrărilor pentru prima etapă a unui proiect mai amplu de reabilitare termică a 74 de blocuri din sectorul 6 al Capitalei. În această primă etapă au fost reabilitate 26 de blocuri, Pentru acest proiect, proiectarea şi execuţia sunt realizate de societatea Construcţii Erbaşu SA. „Lucrările vor fi efectuate în două etape. Pentru cele 26 de blocuri care acum sunt gata, execuţia a început în toamna anului trecut. Pentru restul de 48 de blocuri, execuţia efectivă a lucrărilor a început în luna martie a acestui an, când vremea ne-a permis acest lucru. Până atunci s-au făcut lucrări premergătoare: montaj de schele, s-au mai demontat unele elementele, organizare de şantier etc”, a declarat ing. șef Alina Stoica, coordonator al proiectului din partea Construcţii Erbaşu SA pentru arenaconstruct.ro.

În acest moment, cele 41 de blocuri rămase sunt aproape de finalizare, recepţia lucrărilor fiind programată pentru luna ianuarie a anului viitor. Din punct de vedere tehnic, proiectele de acest gen sunt standard şi implică următoarele tipuri de lucrări: termohidroizolaţie a terasei; termoizolare a faţadei, partea opacă (placarea cu polistiren şi vată minerală); lucrări de termoizolare a părţii vitrate din faţadă (schimbarea tâmplăriei vechi cu tâmplărie nouă, performantă, din PVC); lucrări de termoizolare la subsol şi, pe exterior, de termoizolare a soclului clădirii.

„Se fac lucrări pentru creșterea eficienţei energetice a clădirii. Mai lucrăm la instalaţiile sanitare şi termice comune ale blocului. De asemenea, se înlocuiesc corpurile de iluminat din subsol şi cele de pe casa scării cu unele eficiente din punct de vedere energetic, respectiv înlocuim becurile clasice cu becuri cu led”,ne-a mai spus doamna Stoica.

În funcţie de proiect, însă, pot exista şi particularităţi. „Lucrările de bază: terasa, faţada, subsolul şi instalaţiile, sunt aceleaşi peste tot, însă, în sectorul 6, au existat câteva particularităţi, relativ minore. De exemplu, am realizat reparaţii la interior, reparaţia glafului, şi am montat glafuri de PVC pe spaţiile comune şi la locatari, lucrări care nu s-au făcut în celelalte sectoare. Aceste lucrări au fost cuprinse în proiect de către beneficiar”, a precizat doamna Stoica.

În opinia sa, când lucrează la asemenea proiecte, una dintre cele mai mari provocări este determinată de faptul că la majoritatea blocurilor, parapeţii balcoanelor sunt vechi şi nu mai sunt capabili să preia încărcarea tâmplăriei nou-montate. Multe din balcoane sunt închise de locatari şi atunci trebuie desfăcute, reconstruite şi abia după aceea se poate monta tâmplăria nouă.

„Sunt locatari care au desfiinţat peretele dintre balcon şi sufragerie, pentru a crea un open space. Pentru aceştia, este un mare disconfort să le desfaci balconul cu totul şi să-l refaci. De multe ori refuză, însă până la urmă, cu tact şi diplomaţie, le facem pe toate. De multe ori am spus că dacă ne învaţă ceva reabilitarea, este să socializăm”, mai spune doamna Stoica.

Asigurarea calităţii lucrărilor, atât din punctul de vedere al execuţiei, cât şi al materialelor folosite este foarte importantă. „În primul rând proiectantul acordă asistenţă tehnică şi verifică execuţia lucrărilor. Apoi, din partea constructorului, lucrările sunt verificate de ingineri: şefi de şantier, şefi de punct de lucru. Din partea beneficiarului exista diriginţii de şantier, care verifică, de asemenea, calitatea execuţiei lucrărilor. Sunt momente când suntem verificaţi şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii, sunt fazele determinante care se fac cu ei. De altfel, cu reprezentanţii ISC se porneşte lucrarea, primii 50 de metri fiind verificaţi de aceştia”, a completat Alina Stoica.

Reabilitare termica si plantare de copaci

Primăria Sectorului 6, prin Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană (ADPDU) Sector 6 continuă, ca în fiecare an, campania de plantare arbori maturi.

Astfel, în toamna acestui an, aproximativ 300 de arbori vor fi plantaţi în incinta tuturor grădinilor aferente imobilelor reabilitate termic, prin programul derulat de administraţia locală.

„Atunci când am început reabilitarea termică a imobilelor, am promis membrilor comunităţii noastre că vor avea cele mai frumoase grădini de bloc. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Acolo unde lucrările de anvelopare termică a blocului au fost finalizate, grădina imobilului respectiv a intrat într-un amplu proces de amenajare. Gazonul deja a crescut, iar acum plantăm arbori maturi, viguroşi care să înfrumuseţeze și să înverzească peisajul urban”, a declarat Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6.

Important este faptul că toţi arborii care vor fi plantaţi în grădinile blocurilor provin EXCLUSIV din serele proprii, fiind crescuţi aici din 2014-2015 până în prezent. În aceste condiţii, administraţia locală realizează o economie importantă la bugetul local, folosind materialul dendrologic cultivat în serele ADPDU Sector 6.

„Platanus hybrida, care provine din hibridarea speciilor Platanus occidentalis şi Platanus orientalis, este un arbore decorativ care se pretează foarte bine în grădinile blocurilor de locuinţe. Trebuie precizat faptul că, în cazul acestui arbore hibrid, pe perioada dezvoltării sale, în serele noastre, nu s-a observat prezenţa unor insecte deranjante (de ex: corythuch ciliata)”, a explicat Eduard Paul Simion, directorul general adjunct al ADPDU Sector 6.

Primele asociaţii de proprietari care au beneficiat de noile amenajări peisagistice în grădinile blocurilor de locuinţe sunt situate în cartierele Drumul Taberei, Crângaşi, Militari şi Giuleşti.

În serele ADPDU Sector 6 se află, în prezent, 700 de astfel de arbori, dintre care 300 vor fi plantaţi în toamna acestui an, iar restul pe parcursul anului viitor.

Reamintim că inclusiv florile plantate pe domeniul public al Sectorului 6 sunt produse în serele proprii, nu cumpărate de pe piaţa liberă. În vara acestui an, peste 35.000 de flori au fost plantate pe mai multe străzi din sector, astfel că membrii comunităţii au putut admira o paletă impresionantă de flori de cele mai diverse culori, precum Petunia (florile cu o mie de culori), Tagetes (Crăiţele), Gazania, Antirrhinum (Gura Leului) şi Pelargonium (Muşcate).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here