PROIECT. Rectificare negativă, construită pe deficit bugetar de 4,3%. Mai multe ministere pierd bani

0

Mai multe ministere vor pierde bani prin retificarea bugetară, care urmează să fie aprobată de Guvernul Orban. Așa cum piațapresei.ro a informat încă de ieri, printre instituțiile de la care se vor tăia fonduri sunt: Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor și Ministerul Agriculturii.

Printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, conform proiectului de ordonanță privind rectificarea bugetului pe anul 2019, publicat marţi de Ministerul Finanţelor Publice.

Deficit bugetar de 4,3% din PIB

Veniturile bugetului general consolidat se vor diminua, pe sold, cu 18,36 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile scad cu circa 2 miliarde de lei, astfel deficitul estimat va ajunge la 4,3% din Produsul Intern Brut.

Conform proiectul de act normativ, reducerea veniturilor este determinată de economia internă (10,49 miliarde de lei din cele 18,36 miliarde de lei) şi de influenţe din venituri din fonduri externe nerambursabile (7,87 miliarde de lei).

Execuţia bugetului general consolidat pe primele 10 luni arată un deficit de 2,8% din PIB (28,83 miliarde lei), în condiţiile în care veniturile sunt în sumă de 261,1 miliarde de lei, reprezentând 25,3% din PIB, iar cheltuielile sunt în sumă de 289,9 miliarde lei, reprezentând 28,1% din PIB, se menţionează în proiect.

ANAF nu a realizat planul de încasări

Conform notei de fundamentare, în primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei faţă de program, adică un grad de realizare de 96,5%.

„Acest rezultat este determinat în principal de următoarele nerealizări faţă de programul aprobat: 2,1 miliarde lei la TVA, 0,3 miliarde lei la impozitul pe profit, 0,3 miliarde lei la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, 0,2 miliarde lei la impozitul pe venit, 0,4 miliarde lei la accize, 2,8 miliarde lei la veniturile nefiscale şi 2 miliarde lei la contribuţiile sociale”, se mai arată în document.

Creștere economică sub așteptări

Cea de-a doua rectificare a bugetului din acest an are la bază o creştere economică estimată la 4%, în scădere semnificativă faţă de avansul de 5,5% avut în vedere la prima rectificare.

„Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea economică în primele nouă luni ale anului a fost de 4,0%. În primul semestru, economia a avansat cu 4,6% comparativ cu perioada similară din 2018, însă evoluţiile mai puţin favorabile din următoarele luni observate în activităţile din agricultură şi industrie au condus la decelerarea creşterii la 3,0% în trimestrul al treilea „, se menţionează în nota de fundamentare.

În aceste condiţii, se estimează o creştere economică de 4,0%, faţă de o creştere economică de 5,5% avută în vedere la prima rectificare, pentru anul 2019. În condiţiile unui deflator PIB de 6,0%, conduce la o valoare nominală a Produsului Intern Brut de 1040,8 miliarde lei, faţă de 1031,0 miliarde lei cât s-a avut în vedere la prima rectificare bugetară.

Totodată, estimările pentru anul 2019 vizează o revizuire în jos a creşterilor atât pentru numărul mediu de salariaţi, la 2% faţă de 3,4% în varianta prognozei de primăvară, cât şi pentru câştigul salarial mediu brut, la 13,5% faţă de 14,7% în varianta precedentă, potrivit documentului.

Ce ministere primesc bani

Potrivit proiectului, vor primi bani în plus următoarele ministere: 
Ministerul Muncii și Justiției Sociale +4 miliarde de lei (pentru plata pensiilor) Ministerul Sănătăţii +3 miliarde de lei. Transferurile pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate vor fi suplimentate cu 3,12 miliarde de lei, iar, pe de altă parte, scad cheltuielile bugetare ca urmare a gradului de execuţie a cheltuielilor, precum şi a necesarului estimat a se plăti până la finele anului.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: +1,7 miliarde de lei. (pentru plata lucrărilor finanţate prin PNDL)
Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +388,3 milioane lei (refacerea fondului de Rezervă al Guvernului) – -347 milioane lei Dobânzi, -129,7 milioane lei Subvenţii – Susţinerea exportului, a mediului de afaceri şi a tranzacţiilor internaţionale, +650 milioane lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, -50 milioane lei Plăţi în contul creditelor garantate şi/sau subîmprumutate, +15 milioane lei Contribuţia României la bugetul UE şi +250 milioane lei Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020. Totodată, se propune asigurarea suplimentară a 279 milioane lei pentru plata sumelor din titlurile de plată emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, conform legislaţiei în vigoare. S-au identificat economii la proiecte cu finanţare externă nerambursabilă (-15 milioane lei la propunerea ministerului) şi la cheltuieli de capital (-28 milioane lei), precizează autorii.
Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: +299,0 milioane lei (pentru START-UP NATION)
Ministerul Finanțelor Publice: +236 milioane lei (pentru restituirea unor proprietăţi).

Ministerele care pierd bani

Ministerele de la care se taie şi cauzele principale:
Ministerul Educației Naționale: -2 miliarde de lei (nerealizarea proiectelor din fonduri UE)
Ministerul Afacerilor Interne: -1,1 miliarde de lei (nerealizarea proiectelor din fonduri UE)
Ministerul Transporturilor: -1 miliard de lei (nerealizarea proiectelor din fonduri UE).  „S-au identificat economii în principal la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (-1.300 milioane lei la propunerea ministerului), transferuri către instituţii publice, pentru întreţinerea infrastructurii feroviare şi întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere (-200 milioane lei), proiectele de investiţii finanţate din fonduri rambursabile (-57,4 milioane lei), cheltuieli de personal (-1,0 milioane lei), dobânzi (-2,6 milioane lei) şi rambursări de credite (-5,0 milioane lei)”, se mai arată în nota de fundamentare. De asemenea, s-au alocat fonduri pentru decontarea facilităţilor şi gratuităţilor de care beneficiază diferite categorii sociale (185,4 milioane lei) şi pentru finalizarea proiectelor ISPA.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: -1 miliard de lei (nerealizarea proiectelor din fonduri UE)
Ministerul Fondurilor Europene: -302,3 milioane lei (nerealizarea proiectelor din fonduri UE)
Secretariatul General al Guvernului: -227,5 milioane lei (reducerea cheltuielilor guvernului cu dobânzile, serviciile şi personalul pentru restul anului)
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale: -110,9 milioane lei (economii la active nefinanciare şi la personal).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here