Jurnalista malteză, ucisă pentru 150.000 de euro. Cel mai apropiat consilier al premierului maltez, acuzat că a cerut asasinatul

0

Jurnalista malteză de investigație Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în 2017 de asasini plătiți pentru suma de 150.000 de euro, cu o bombă cumpărată de la gangsteri locali, livrată de mafia iataliană, a dezvăluit, joi, Reuters. Mai mulți suspecți, inclusiv omul de afaceri Yorgen Fenech, sunt anchetați sau judecați deja pentru implicarea în asasinat. Joi seară, o nouă informație a explodat: cel mai apropiat consilier al premierului maltez a fost acuzat că ar fi ordonat asasinatul, potrivit The Guardian. 

Daphne Caruana Galizia, jurnalista ale cărei investigații despre corupție generau mari probleme oamenilor de afaceri și politicienilor de pe insulă, a murit pe 16 octombrie 2017, în explozia provocată de bomba atașată sub scaunul său din mașină. O informație apărută în ultimele zile, și dezvăluită public joi seară, duce ancheta până în biroul premierului maltez. Concret, afaceristul Yorgen Fenech, arestat săptămâna trecută pentru implicare în dosarul uciderii jurnalistei, a spus poliției că cel mai apropiat consilier al premierului maltez, și anume Keith Schembri, este omul care ar fi ordonat asasinatul. Schembri a fost șeful de cabinet al premierului Joseph Muscat până marți, când și-a anunțat demisia după ce a fost audiat în cadrul anchetei. De notat că deocamdată, polițiștii tratează acuzațiile lansate de omul de afaceri cu precauție O poveste cu gangsteri Mai multe detalii despre crimă au fost dezvăluite de Vince Muscat (fără nicio legătură de rudenie cu premierul), unul dintre oamenii implicați în organizarea asasinatului, notează Reuters. Muscat și doi complici, frații Alfred și George Degiorgio, doi gangsteri locali, au fost acuzați de omucidere și trimiși în judecată. Dar oficial, toți trei, inclusiv Muscat, neagă acuzațiile. Între timp, au fost ridicați de poliție un taximetrist, Melvin Theuma, care ar fi acționat ca intermediar, și apoi, pe baza informațiilor oferite de acesta, amintitul om de afaceri Yorgen Fenech. 

Interesant este că Theuma a fost grațiat de premierul maltez, un gest care a stârnit un mare scandal. Taximetristul se află acum sub protecția poliției și urmează să depună mărturie în proces. Arma inițială: o pușcă cu lunetă Vince Muscat a început să vorbească cu polițiștii în aprilie 2018. Le-a spus că ucigașii au primit 150.000 de euro și au folosit o bombă livrată de mafia italiană, cumpărată de la gangsterii maltezi. 

Bomba, detonată de pe un iaht Au cumpărat în schimb o bombă, de la aceiași gangsteri care furnizaseră și pușca și care își achiziționau materialele din Italia. În noaptea dintre 15 și 16 octombrie, cei doi frați și Muscat au ajuns în fața casei jurnalistei și au găsit mașina parcată în afara zidului înconjurător, pentru ei, un noroc, deoarece accesul în curte părea dificil Chiar fiul jurnalistei a povestit că parcase mașina în stradă în seara respectivă, un lucru pe care însă îl făcuse de mai multe ori. 

Potrivit poliției, George Degiorgio s-a îmbarcat ulterior pe un iaht aflat în golful orașului Valletta, pe care se și afla în momentul în care jurnalista a urcat în mașină, în jurul orei 15.00. De acolo, potrivit procurorilor, Degiorgio a trimis un SMS către un dispozitiv aflat în mașină, iar bomba a explodat. Asta a fost tot. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here