Ion Iliescu, pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Începe cel mai complex proces din istoria României

0

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, inculpați pentru infracțiuni împotriva umanității, sunt acuzați de procurorii militari că ar fi pus la cale o reprimare sângeroasă a revoluției din 1989, după fuga lui Nicolae Ceaușescu din București. Faptele sunt imprescriptibile.

Ion Iliescu nu s-a prezentat azi la Curte Supremă. „Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezența dânsului”, a declarat avocatul fostului președinte.

ACTUALIZARE Au fost citate 5000 de părți vătămate  – e vorba de victime și urmași ale victimelor, însă doar 600 dintre ele s-au prezentat. S-au format cozi la Înalta Curte, pentru a se intra la  sediu, apoi pentru a se face copii după cărțile de identitate. Așa, judecătorul poate să facă mai repede apelul părților civile din acest dosar.

ACTUALIZARE Unei femei care participă, vineri, la primul termen în dosarul Revoluției, i s-a făcut rău și a avut nevoie de intervenția unui echipaj SMURD. Primele informații sunt că femeia, care era în sediul ÎCCJ, a început să se simtă rău, iar cei prezenți au sunat la 112.

ACTUALIZARE Peste 700 de oameni, victime și urmași și revoluționarilor, sunt, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde are loc primul termen în cameră preliminară, în dosarul Revoluției. Cei mai mulți spun că au venit cu speranță, dar nu cred că acest dosar va ajunge la final, ci, mai degrabă, că este „timp pierdut” și că „nici de acum în 30 de ani nu se va întâmpla nimic”, transmite Mediafax.

Primul termen al unui proces istoric, la 30 de ani de la Revoluție

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Pentru acest proces au fost emise citații pentru 5.000 de persoane, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat deja că va avea program special.

„Având în vedere că, la data de 29 noiembrie 2019, pe rolul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află dosarul nr.1045/1/2019/a1, în care au fost emise citaţii pentru aproximativ 5.000 de persoane, în vederea asigurării desfăşurării activităţii în bune condiţii şi păstrării ordinii la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aducem la cunoştinţa publicului următoarele măsuri:

– vineri, 29 noiembrie 2019, Arhiva Secţiei I civile, Arhiva Secţiei a II-a civile şi Arhiva Completurilor de 5 judecători nu vor desfăşura program cu publicul;

– Registratura generală şi Arhiva Secţiei penale vor desfăşura program cu publicul conform orarului afişat;

– accesul publicului în incinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru dosarul nr.1045/1/2019/a1, va fi permis începând cu ora 7.30″, a anunțat Înalta Curte, potrivit Mediafax.

Ion Iliescu nu participă la procesul Revoluției

Fostul președinte Ion Ililescu nu participă, vineri, la primul termen în dosarul Revoluției, în care este pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității. Peste 700 de victime și urmași ai revoluționarilor au venit la ÎCCJ, deși cei mai mulți spun că este „timp pierdut”.

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a declarat, vineri, la ÎCCJ, că fostul președinte nu participă la proces, pentru că este o fază în care prezența sa nu este necesară, fiind reprezentat prin avocat.

„Nu vine pentru că este reprezentat (Ion Iliescu – n.r.). Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezența. Este o procedură tehnică (…) Părerile pe fond vor fi făcute la momentul la care va începe judecata. Repet, ne aflăm în camera preliminară, urmează să vedem, după parcurgerea camerei preliminare. Va începe judecata și în raport de momentul respectiv vom vedea și care vor fi apărările. La momentul acesta bineînțeles că nu vă pot furniza informații în legătură cu apărările care vor fi făcute. Să ajungem acolo”, a spus Georgescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here