Problema termoficării din București este departe a se fi încheiat, chiar dacă zilele trecute Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a delegat activitatea de termoficare către compania municipală Termoenergetica, după ce instanța a declarat intrarea RADET în faliment.
Expertul în energie Gabriel Dumitrașcu atrage atenția că delegarea activității de termoficare către compania municipală Termoenegetica, decizie luată în ședința CGMB de joi, la propunerea Gabrielei Firea, nu rezolvă situația termoficării din Capitală, ba din contra ar putea conduce la o criză majoră.
Și asta pentru că, prin proiectul avizat în CGMB, Termoenergetica a primit nu doar dreptul exclusiv pentru distribuția și furnizarea energiei termice în arealul București-Ilfov, ci și activitatea de producere.
“În aceste condiții de exclusivitate, dacă ANRE acordă licența de funcționare Termoenergetica, automat trebuiesc retrase licențele de producător de energie termică acordate ELCEN, Vest Energo și Grivița. Consecința: acești producători își vor înceta imediat activitatea”, scrie pe Facebook, Gabriel Dumitrașcu, menționând că “uite așa, din răzbunare sau din prostie, ambele condamnabile, se poate genera o nouă criză majoră a termoficării din București”.
Cum s-a ajuns aici
Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, luni, ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă. Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.
„Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. (…) O eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariţia sistemului de termoficare, pentru că activitatea regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica”, a explicat, luni, primarul Capitalei Gabriela Firea.
Ea a amintit că, atunci când şi-a preluat mandatul în 2016, RADET era în insolvenţă de facto şi a solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor municipali pentru o soluţie de reorganizare a activităţii acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluţia înfiinţării Companiei Municipale Termoenergetica.
Tot atunci, ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, spunea că Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să vină cu soluţia, cu acea entitate juridică, Termoenergetica, care să dea comenzi pentru preluarea agentului termic, pentru că RADET intrând în faliment nu mai are capacitate juridică, practic nu mai există.
El a explicat însă că Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică, iar Consiliul General al Capitalei trebuie să îi delege acestei entităţi serviciu de utilitate publică.
Consilierii au votat fără să citească
Gabriel Dumitrașcu nu-și poate explica cum au votat consilierii generali proiectul prin care se deleagă către Termoenegetica serviciului de termoficare.
“Dincolo de superficialitatea și greșelile din studiul de oportunitate, pe care nu știu câți dintre consilierii municipali l-au citit, în scurtul răgaz avut la dispoziție, mă surprinde că 38 dintre cei 55 de consilieri municipali au aprobat contractul de delegare a serviciului de termoficare către Termoenergetica, propus de Gabriela Firea, în calitate de semnatar din partea autorității.
Potrivit acestuia, la art. 3,1 contractul prevede că se acordă “DREPTUL EXCLUSIV” pentru Termoenergetica de a presta serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (PRODUCEREA transportul, distribuția și furnizarea energiei termice) în arealul București-Ilfov. Acestă excusivitate este întărită de prevederile aricolelor 4.1.ii. și 4.2.ii. din contractul de delegare. Aceste prevederi sunt abuzive față de prevederile Legii energiei termice nr.325/2006, care lasă posibilitatea și altor operatori economici, cu capital privat sau de stat, alții decât cei deținuți de autoritatea locală, de a desfășura activități de producție și furnizare a energiei termice în cadrul unui sistem centralizat.
Primarul general, Gabriela Firea, a respins, în cadrul şedinţei, informaţiile conform cărora Primăria Capitalei ar intenţiona să renunţe la achiziţia de agent termic de la ELCEN. Ea a menţionat că Bucureştiul a rămas doar cu patru dintre cele şase CET-uri pe care le-a avut iniţial şi face „cu greu faţă acestei situaţii”.
„Nu noi am construit mall-uri pe CET-uri. Acolo apar cele mai mari pierderi pe reţea şi nu e normal ca bucureştenii să sufere. Este normal ca, pe lângă producţia pe care o achiziţionăm de la ELCEN, să venim în plus cu alte resurse”, a precizat edilul general.
Potrivit raportului de specialitate, pe 8 noiembrie, RADET a înaintat o notă de fundamentare, semnalând disfuncţionalităţi cu privire la asigurarea de către operator a furnizării agentului termic în parametrii necesari în zonele menţionate, cauza fiind absenţa surselor locale/zonale de producere/furnizare.
„În situaţia în care CET Pipera şi CET Titan, care erau amplasate în zonele respective, nu mai furnizează agent termic, RADET Bucureşti alimentează în prezent cu agent termic consumatorii aferenţi celor două zone deficitare din CET Sud şi CET Progresul”, se explica în document.
ANRE: Așteptăm documentele pentru a acorda licența
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a primit încă decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti, astfel încât să acorde companiei Termoenergetica licenţa de furnizare a energiei termice, în locul RADET, a anunțat, vineri, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, în cadrul unei conferințe organizate de Focus Energetic.
„În legătură cu Termoenergetica, am primit o parte dintre documente. Nu am primit încă ceea ce a hotărât Consiliul General pentru a putea să dăm licenţa acestei societăţi. Înţeleg că e o procedură acolo, la Primărie, care trebuie parcursă. Hotărârea trebuie transmisa Prefecturii, Prefectura trebuie să spună dacă e în regula sau nu. După care vin documentele la noi. Suntem pregătiţi ca în momentul în care ajung toate documentele la noi, a doua zi să dăm licenţa şi relaţia dintre Elcen şi Termoenergetica să fie o relaţie comercială în condiţiile legii”, a spus Chiriţă.
Stiti ceva de conducerea ANRE, daca considerati ca se poate da o astfel de licenta,iar consecintele sunt cele enumerate.