Cutremur devastator în Europa! 21 de persoane au decedat și 600 sunt rănite până acum

0

21 de oameni au murit în cutremurul de magnitudine 6,4 care a zguduit Albania la primele ore ale dimineții de ieri. Peste 600 de persoane au fost rănite. Multe sunt în stare gravă, salvate de sub dărâmături. Autoritățile de la Tirana fac apel la evacuarea locuințelor cu risc de prăbușire. România a trimis în ajutor echipe de intervenție și utilaje. Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecţie Civilă.

Localnicii cuprinși de panică au ieșit pe străzi. S-au prăbușit clădiri, o mulțime de construcții au fost avariate.

Printre dărâmături, salvatorii caută cu mâinile goale și reușesc să găsească câte un supraviețuitor.

Speranțele renasc cu fiecare om salvat, dar sunt și momente de deznădejde, în care e adus la suprafață doar un nou cadavru.

Una dintre victime, o femeie vârstnică, a murit protejându-și nepotul cu propriul corp. Micuțul se numără printre supraviețuitori.

Cutremurul a avut loc la ora locală 03:54 (ora României, 04:54), în vestul Albaniei, la adâncimea de 30 de kilometri.

Epicentrul seismului a fost la 10 kilometri nord de localitatea Durrës şi la 44 de kilometri vest de Tirana.

Speriați, oamenii s-au refugiat în parcuri și locuri deschise când au văzut că pereții locuințelor se crapă sau chiar se prăbușesc. Potrivit presei locale sute de oameni au ajuns la spitale.

O persoană a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprinsă de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Oficialii spun că acesta este cel mai puternic seism din ultimii 30 de ani.

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai multe clădiri avariate sunt în Durres, iar câteva persoane au fost transportate la spital în Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieșit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în brațe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

O replică seismului produs marți dimineață în Albania s-a înregistrat la ora locală 6:08, (ora României, 7:08), cu o magnitudine de 5,4 grade, anunţă Centrul Seismologic European – Mediteranean (CSEM).

Mișcarea seismică a avut loc la două ore distanță față de cutremurul cu magnitudinea de 6,3 grade, produs la ora locală 03:54 (ora României, 04:54), în vestul Albaniei, la adâncimea de 30 de kilometri.

Replica cutremurului a avut loc la o adâncime de 10 km, având epicentrul la o distanță de 47 de kilometri nord-vest de capitala Tirana și la 27 de kilometri nord de localitatea Durres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here