Propunerea privind alegerea primarilor în două tururi – respinsă la Senat. PNL a mimat o majoritate în Parlament. PNL, Pro România şi ALDE nu au fost la vot

0

Propunerea legislativă a USR privind alegerea primarilor în două tururi a fost respinsă, miercuri, la Senat prin voturile UDMR şi PSD, senatorul USR Vlad Alexandrescu afirmând că PSD şi UDMR nu sunt partide naţionale, democratice, ci „o gaşcă de baroni locali care vor să conducă primăriile şi judeţele ca nişte moşieri”.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, informează News.ro.

Raportul de respingere elaborat de comisiile de speciaitate asuprra propunerii care modifica Legea privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.a fost adoptat cu 44 de voturi „pentru”. Împotriva raportului s-au pronunţat 31 de senatori.

„PSD şi UDMR nu sunt partide naţionale, democratice. Sunt o gaşcă de baroni locali care vor să conducă primăriile şi judeţele ca nişte moşieri. Şi asta au dovedit astăzi în Senat când au votat împotriva alegerilor pentru primar în 2 tururi”, a scris pe Facebook senatorul USR Vlad Alexandrescu. 

În opinia sa, parlamentarii UDMR şi PSD nu sunt nişte reprezentaţi ai cetăţenilor care urmăresc binele ţării.

„Nu că ar fi o noutate, dar e foarte clar că nimic nu le poate băga minţile în cap, sunt complet irecuperabili. Căderea guvernului PSD, pe care UDMR l-a susţinut fără ezitare chiar şi când Dragnea distrugea justiţia cu ordonanţe de urgenţă, nu i-a făcut mai responsabili. Dimpotrivă, tot mai speriaţi de perspectiva pierderii puterii şi banilor, vor să se asigure că îşi păstrează puţina putere pe care o mai au”, scrie Alexandrescu.

El consideră că alegeri în 2 tururi înseamnă normalitate, înseamnă respectarea voinţei poporului şi democraţiei reprezentative, în timp ce alegeri într-un singur tur înseamnă consolidarea puterii baronilor, înseamnă o frână în dezvoltarea României.

„E clar că aceste două partide trebuie să dispară de pe scena politică pentru binele ţării. Dar trebuie să se petreacă prin vot, trebuie să îi aruncăm la coşul de gunoi prin vot popular, la prezidenţiale, la locale şi parlamentare. Iar votanţii lor, minţiţi şi decepţionaţi atâţia ani, trebuie să primească reprezentarea corectă de care au nevoie. Au nevoie de partide care să le reprezinte cu adevărat interesele”, conchide Vlad Alexandreasci. care postează şi imaginea tabele de vot de la Senat.

Revenirea la alegerea primarilorîn două tururi de scrutin este una dintre condiţiile impuse de USR şi de PMP pentru susţinerea Cabinetului Orban la votul de învestitură în Parlament. Această măsură are şi susţinerea ALDE. UDMR nu este însă de acord şi vrea menţinerea variantei actuale.

De altfel, premierul desemnat Ludovic Orban a fost întrebat marrţi în legătură cu acest subiect.

„Avem un proiect de lege în Parlament în dezbatere la Camera Deputaţilor. Există un proiect înaintat de PMP tot legat de alegeri în două tururi. Îl vom vota. PNL susţine alegerea în două tururi. UDMR are dreptul să-şi exprime punctul de vedere la votul din Parlament pe proiectul respectiv. Nu putem să determinăm un partid să voteze altfel decât cred ei”, a spus Ludovic Orban

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here