PRO TV și-a găsit patron. Tranzacție de 2 miliarde de dolari

0

După mai mulți ani de tatonări și negocieri cu mai mulți parteneri, Central European Media Enterprises (CME), care deține Pro TV în România și alte operațiuni media în mai multe țări din regiune, a anunțat oficial, duminică seară, că va fi cumpărată de către „un afiliat” al PPF, grup deținut de miliardarul ceh Petr Kellner.

Potrivit comunicatului remis de CME, tranzacția a primit aprobarea AT&T, cel mai mare acționar al CME după fuziunea cu Time Warner, vânzarea urmând să fie finalizată la mijlocul anului viitor, după ce va primi toate aprobările necesare.

Tranzacţia semnată acum este evaluată la 2,1 miliarde dolari. Cehii vor plăti 4,58 dolari pe acţiune, în numerar, acţionarilor CME.

În comunicatul remis de CME, printr-o declarație comună, Michael Del Nin si Christoph Mainusch, Co-Chief Executives Officers, au declarat următoarele: „În ultimii șase ani, în timp ce transformam acest business asigurând o creștere uimitoare a profitabilității, focusul nostru a fost acela de a crea valoare pentru proprietarii noștri. Această tranzacție care reprezintă punctul culminant al acestor eforturi, este corectă pentru acționari și o concluzie satisfăcătoare a uneia dintre cele mai reușite transformări ale unei companii de media de top din aceste timpuri. Ne bucurăm că Grupul PPF, cu rezultate de business deosebite în mai multe industrii, împărtășește perspectiva noastră asupra conținutului local și a capacității sale de a atrage audiențe mari în televiziune.”

Scurt istoric al tatonărilor

Petr Kellner era vehiculat ca potențial cumpărător al CME sau al unor părți din această companie încă de acum cinci ani.

Potrivit hotnews.ro, după trei ani, în 2017, presa anunța că PPF și Kellner s-au retras din cursa pentru CME, unde, în acel moment, încercau o preluare grupul chinez CEFC și compania Pentra Investments.

PPF avea să semneze, în scurt timp, un acord pentru un grup TV din Bulgaria, dar vânzătorul, Modern Times Group, a renunțat la tranzacție la începutul acestui an.

După ce, în primăvară, CME a anunțat că analizează mai multe opțiuni strategice, inclusiv o posibilă vânzare, PPF a apărut din nou printre principalele nume vehiculate, alături de Discovery. Discovery a ieșit, însă, din cursa în care a rămas, la final, doar PPF, cu prețul avansat de 2 miliarde de dolari.

Petr Kellner – cel mai bogat ceh, activ pe piața imobiliară din România

Petr Kellner este considerat cel mai bogat om de afaceri din Cehia și, de către unii, chiar din țările foste comuniste care au aderat la UE. Bloomberg îl plasează pe locul 111 în rândul celor mai mari 500 de miliardari ai lumii, cu o avere estimată la 12,5 miliarde de dolari și cu o valoare estimată pentru grupul său PPF de 51,6 miliarde de dolari.

Petr Kellner are deja afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank și complexul Metropolis Center, ambele din București.

„Achiziția CME, cu activele media ale acesteia în cinci țări europene, vor completa și vor întări în continuare operațiunile noastre de telecomunicații din Europa Centrală și de Est. Vrem să folosim sinergiile naturale între producția de conținut și distribuția acestuia, cu obiectivul de a dezvolta în continuare afacerile noastre de telecomunicații și media. CME este o organizație sănătoasă și bine condusă și nu intenționăm să efectuăm schimbări semnificative la nivelul operațiunilor sale”, a declarat Petr Kellner, în comunicatul PPF referitor la tranzacție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here