Orban anunță că are voturile necesare pentru aprobarea Guvernului. Astăzi va fi stabilit calendarul învestirii noului Cabinet

0

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunțat, ieri, că are asigurate 225 de voturi pentru votarea Guvernului şi mai există angajamente din partea a cel puţin nouă parlamentari în acest sens.

„Voturi instituţionale sunt 225 ale formaţiunilor politice care au declarat susţinerea. Mai avem angajamente de vot, astăzi, din partea a cel puţin nouă parlamentari. Dar, aşa cum v-am explicat, am angajat discuţii cu foarte mulţi parlamentari, individual”, a declarat, duminică, Ludovic Orban.

Pentru a trece de Parlament, Guvernul are nevoie de 233 de voturi favorabile.

Potrivit lui Orban, liberalii vor discuta în continuare cu parlamentarii Pro România pentru a-i convinge să nu boicoteze, alături de PSD, şedinţa Parlamentului în care va fi votat Executivul.

„Vom discuta în continuare cu parlamentari Pro România pentru a participa efectiv, pentru a nu urma boicotul pe care îl pune la cale PSD, astfel încât să avem o procedura normală de învestire”, a arătat Orban.

Când va fi votat Guvernul

Conform Constituţiei, Birourile permanente ale celor două Camere stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului.

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se reunesc luni de la ora 12,00 pentru a stabili calendarul de învestitură a noului Guvern.

Conducerile celor două Camere trebuie să stabilească când va avea loc audierea în comisiile permanente de specialitate a viitorilor membri ai Cabinetului Orban şi şedinţa comună a Legislativului în care să fie prezentat programul de guvernare şi votul de învestitură.

Premierul desemnat a depus joi la Parlament lista viitorului Cabinet şi programul de guvernare.

De asemenea, Orban a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care propune un calendar pentru învestirea noului Guvern astfel încât marţi, 29 octombrie, să fie programate audierile miniştrilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere, iar miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10,00 să fie convocată şedinţa comună de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului.

Un guvern cu 16 ministere

Lista miniştrilor propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban este următoarea: vicepremier – Raluca Turcan,
Ministerul Finanţelor Publice – Florin Cîţu,
Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela,
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu,
Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu,
Ministerul Apărării Naţionale – general Nicolae Ciucă,
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Turismul – Virgil Popescu,
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Bode,
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Oros,
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Costel Alexe,
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan,
Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş,
Ministerul Sănătăţii – Victor Sebastian Costache,
Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Cristina Monica Anisie,
Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu,
Ministerul Tineretului şi Sportului – Marian Ionuţ Stroe,
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Violeta Alexandru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here