Cea de-a șasea ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu, organizată de Fundația Alexandrion, va avea loc în această seară pe scena Ateneului Român și va reuni mari personalități din cultură, arte și științe pentru a onora valorile din România.
Premiile Constantin Brâncoveanu sunt oferite laureaților pentru un proiect realizat în anul care a trecut de la ediția precedentă sau pentru realizările obținute de-a lungul întreagii cariere.
Categoriile pentru care s-au făcut nominalizările în acest an sunt: Muzică, Arhitectură, Arte Plastice, Istorie, Literatură, Teatru, Film, Ecomonie și Medicină.
Juriul, condus de președintele executiv, academicianul Răzvan Theodorescu a fost cel care a analizat nominalizările primite și a decis, fără intervenție externă, câștigătorii din acest an.
Membrii Juriului Premiilor Constantin Brâncoveanu 2019 sunt:
- Acad. Răzvan Theodorescu – președinte executiv;
- Acad. Dan Berindei – președinte;
- Prof. Andrei Marga – vicepreședinte;
- Acad. Dumitru Radu Popescu;
- Prof. univ. dr. Mihai Retegan;
- Prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul UAUIM
- Stefan Râmniceanu, artist plastic;
- Magda Mihăilescu, critic de film;
- Natalia Stancu, critic de teatru
- Sorina Goia, muzicolog
- Dr. Irinel Popescu, medicină
- Dumitru Constantin – secretarul juriului.
Ceremonia de premiere va fi încununată cu un magnific recital susținut de soparana Mădălina Radu și de tenorul Alin Stoica, alături de Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore.
Fundația Alexandrion a fost înființată ca urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale companiei au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela Fundaţiei Alexandrion de peste 20 de ani.
De-a lungul timpului, Fundaţia şi-a pus amprenta și în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, au avut în 2019 cea de-a patra ediție. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiadele din 2004 de la Atena, din 2008 de la Beijing şi din 2012 de la Londra. Sprijinul acordat s-a concretizat în crearea unor condiţii de pregătire de înalt nivel care să le permită tinerilor sportivi obţinerea unor rezultate cât mai bune.
O prioritate a Fundației Alexandrion sunt proiectele culturale, Galele Premiilor Constantin Brâncoveanu și Matei Brâncoveanu. Fundația Alexandrion a organizat prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu în 2014, în cinstea valorilor culturii române și a personalităților care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Personalitățile premiate fac parte din toate domeniile culturii, artei și științei – fie că vorbim de literatură, istorie, muzică, teatru sau film, științe sociale sau arhitectură, medicină sau economie. Premiile Constantin Brâncoveanu sunt menite să promoveze valorile și viziunea unui mare domnitor care a menținut pacea în țară timp de 25 de ani și care a fost un mare susținător al artei, științei și culturii.