Apel pentru identificarea victimelor din lagărele de muncă de la Periprava – VIDEO

0

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) face un apel către rudele şi urmaşii deţinuţilor politici decedaţi în lagărele de muncă de la Periprava, precum şi către orice persoană care deţine informaţii să contribuie la identificarea victimelor.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfăşurat, în perioada 2015-2019, mai multe campanii de cercetări arheologice în Cimitirul Lipovenesc din Periprava, judeţul Tulcea, pe locul unde au fost îngropaţi cei mai mulţi dintre deţinuţii politici care au murit în lagărele de muncă şi alte locuri de detenţie ce au funcţionat în apropierea localităţii Periprava.

Anul trecut, colectivul de arheologi alcătuit din angajaţi şi colaboratori ai institutului, care se ocupa încă din 2006 de căutarea şi identificarea mormintelor victimelor regimului comunist pe întreg cuprinsul ţării, a fost forţat să părăsească instituţia.

AFDPR a preluat în sarcina sa aceste importante cercetări de interes naţional, care sunt continuate de către aceeaşi echipă de arheologi, cu susţinere financiară provenită din mediul privat, prin intermediul Fundaţiei „Doina Cornea” din Cluj.

„Scopul investigaţiilor arheologice de la Periprava este de a se descoperi, recupera şi identifica rămăşiţele pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi. Cercetările vor continua la Periprava şi în anul 2021, prin organizarea unei noi campanii arheologice, iar în cursul anului viitor, acestea vor fi definitivate, deoarece se va ajunge la verificarea integrală prin săpătură a întregii suprafeţe de teren ocupate de necropola deţinuţilor”, se precizează într-un comunicat de presă al asociaţiei.

Acţiunea se desfăşoară în conlucrare directă cu Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se află în lucru un dosar de cercetare penală în această cauză.

„În urma campaniilor arheologice desfăşurate până în prezent, au fost descoperite şi recuperate osemintele a 55 de persoane, care se află depuse pentru analize şi examinări de specialitate la Institutul de Medicină Legală ” Minovici” din Bucureşti.

„Cea mai importantă procedură medicală o reprezintă prelucrarea probelor biologice provenite din materialul osteologic descoperit, în vederea stabilirii ADN-ului persoanelor decedate. Pentru identificarea acestora, este însă necesară recoltarea şi prelucrarea unor probe biologice comparative de la rudele şi urmaşii în viaţă ai victimelor, costurile acestor analize revenind în sarcina statului”, spun reprezentanţii asociaţiei.

AFDPR face un nou apel către persoanele care au avut în familie deţinuţi morţi la Periprava, precum şi către orice persoană care are cunoştinţă despre astfel de rude ca să-l contacteze pe orice cale pe organizatorul şi responsabilul cercetărilor arheologice, Gheorghe Petrov (tel. 0721.400.396), în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate şi a îndrumării către autorităţile ce au în sarcină identificarea victimelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here