Peste 60 de șoferi sancționați în prima zi de aplicare a noului Cod Rutier

0

Poliția Rutieră a aplicat, sâmbătă, amenzi în valoare totală de 54.000 de lei, în prima zi de la intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului Rutier, care sancţionează folosirea telefonului mobil la volan.

Poliţiştii Brigăzii Rutierei au fost în teren sâmbătă pe principalele artere din Bucureşti pentru a depista şoferii care se abat de la regulile de circulaţie. În urma verificărilor, poliţiştii au aplicat 64 de amenzi pentru folosirea telefonului mobil la volan, în 24 de ore de la intrarea în vigoare a noilor prevederi din Codul Rutier, informează mediafax.ro.

“În contextul noilor modificări legislative referitoare la utilizarea telefonului mobil în timpul deplasării pe drumurile publice, poliţiştii rutieri au aplicat 64 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 54.000 lei, fără a fi constatate situaţii în care să fie necesară dispunerea măsurii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 zile”, se spun reprezentanții Brigăzii Rutiere.

Noua prevedere din Codul Rutier arată că șoferiilor le este strict interzisă folosirea telefonului mobil la volan. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate în prima parte a zilei de sâmbătă, în zonele cu valori crescute ale traficului, mai ales în centrul Capitalei.

De sâmbătă, orice șofer care ține în mână telefonul sau îl atinge atunci când se află în mers riscă o amendă de 1.100 de lei.

Până acum un șofer putea să folosească telefonul pe modul hands free și era amendat doar atunci când era prins de poliție că țintea telefonul la ureche.

Nu puteți să țineți sau să butonați nici macar aparatul GPS. Poliția recomandă să se facă setările înainte de pornirea mașinii. Sunt interzise și transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ținerea telefonului în mână.

Telefonul poate fi folosit atunci când mașina staționează, indiferent că așteaptă la semafor sau staționează într-o coloană de mașini.

Dacă ați fost prins că depășiți viteza și vă vede polițistul că folosiți și telefonul mobil, riscați să vă fie suspendat permisul timp de 30 de zile.

„Nu era reglementat atunci când o persoană se află pe o bicicletă sau pe un vehicul. Noile modificări vor reglementa și acest lucru”, spune Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Birgada Rutieră.

Folosirea dispozitivelor hands free (bluetooth, căști cu fir) este permisă. Ideea e să nu folosești teleofonul în timpul condusului cu mâinile în orice mod, faptul că tastezi, că-l atingi. Asta implică distragerea atenției și de aici s-au întâmplat foarte multe accidente”, aduagă Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Birgada Rutieră, citat de digi24.ro

Codul Rutier a fost înăsprit în ședința de Guvern din 12 august

Codul Rutier a fost înăsprit în ședința de Guvern din 12 august, iar aplicarea măsurilor se face la 60 de zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial, deci din 12 octombrie polițiștii rutieri vor aplica noile sancțiuni.

Potrivit noilor reguli de circulație, șoferii nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau dispozitive cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto/video în timp ce conduc. Sancţiunea este maximum 725 de lei şi 4 puncte de penalizare, însă cei prinși ar putea rămâne și fără permis de conducere.

Amenzile sunt mai mari pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete. Aceștia riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei pentru folosirea telefonului în timpul deplasării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here